La începutul acestei luni, Roxana Șerban (18 ani) a intrat în posesia unui tabel ce conține situația colectării fondului școlii în liceul Teoretic „Traian“. Documentul, pe care eleva l-a făcut public pe contul său de Facebook, pot fi observate clar sumele strânse de la fiecare clasă, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, cu un total al încasărilor de 46.100 de lei, însemnând 9.700 de euro. Detalii AICI.

Demersul Roxanei a stârnit o serie de reacții, atât din partea opiniei publice, dar mai ales din partea conducerii liceului și a Asociației de Părinți, cele din urmă dovedindu-se a fi ostile și îndreptate împotriva adolescentei. Detalii AICI.

Deși directoarea Gabriela Costea i-a reproșat faptul tabelul nu ar fi trebuit să fie făcut public, totodată devenind și ținta unor atacuri din partea unor membrii ai Aociației de Părinți a liceului, în frunte cu președintele acesteia, Laura Sămulescu, Roxana Șerban nu a dat înapoi, continuând să relateze despre modul revoltător în care reprezentanții instituției de învățământ înțeleg să gestioneze întreaga situație.

Cel mai nou episod din scandalul de la liceul „Traian” s-a produs în cadrul unei ședințe a Cosiliului de Administrație (CA) ce a avut loc luni, 28 octombrie. Deși Roxana este reprezentantul elevilor în cadrul CA, directoarea Gabriela Costea și-a exprimat dorința ca fata să nu participe la ședință. Susținută de șeful ISJ Constanța, Petrică Miu, eleva a fost dată afară în momentul în care și-a făcut apariția în sală.

Am fost dată afară de către directoare și domnul inspector Petrică Miu. Chiar dacă în lege scrie clar ca eu am dreptul sa particip la toate ședințele, dumnealor au considerat că eu nu am ce căuta acolo“, a declarat Roxana Șerban pentru Constanța de Azi.

Domnul inspector mi-a spus că deja m-am întâlnit și am discutat cu el și că acum vrea să vorbească doar cu ei (membrii Consiliului de Administrație – n.r.). Nu am înțeles de ce au procedat așa… Dacă voia să se vadă doar cu ei, atunci nu era nevoie de organizarea unei ședințe a CA“, a mai declarat eleva.

În cele din urmă, fata a reușit să participe la ședință cu ajutorul unui alt membru al CA, care i-a facilitat accesul în sală.

Membru al PSD Constanța, inspectorul general Petrică Miu, profesor de istorie, a fost uns șef al ISJ în luna august a acestui an, după ce fostei șefe, Gabriela Bucovală i-a expirat mandatul. Este a doua oară când Miu ocupă scaunul de conducere a ISJ Constanța.

Într-o situație fără precedent în învățământul constănțean, atât Roxanei, cât și celorlalți membrii din cadrul CA le-a fost solicitat să să semneze un „angajament de confidențialitate”, conform căruia acestora nu le este permisă divulgarea informațiilor discutate în cadrul ședințelor organismului. Atât șeful ISJ, Petrică Miu, cât și conducerea liceului au făcut abstracție totală de faptul că prin acest document se încearcă mascarea activității unei instituții publice.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a reacționat spunând că măsura este luată „cu desconsiderarea legislaţiei în domeniu și, anume Regulamentul-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016, și cu dorința parșivă de a ascunde eventualele abuzuri”.

AEC a mai transmis un comunicat în care solicită demiterea directoarei Liceului Teoretic „Traian”, Gabriela Costea, ca urmare a unei serii de „abuzuri realizate la nivelul liceului”, printre care interzicerea elevilor majori să părăsească unitatea de învățământ și încercarea de a ascunde „sub preș” problemele de la nivelul liceului.

Potrivit AEC, reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al liceului, Roxana-Ioana Șerban, a depus mai multe sesizări la direcțiunea liceului, în scopul rezolvării tuturor problemelor sesizate. „Din păcate, mentalitatea comunistă de a ascunde gunoiul sub preș a prevalat și în această situație, reprezentanții conducerii încercând să ascundă, pe mai multe căi, problemele existente”, se precizează în comunicat.

Elevii mai atrag atenția asupra altor „abuzuri” ce se petrec la Liceul Teoretic Traian din Constanţa. Unul dintre acestea ar fi introducerea în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a liceului a prevederii care statuează că elevii nu pot aduce „atingere imaginii instituţiei de învăţământ”, lucru care ar încălca Statutul Elevului.

Un alt „abuz” semnalat ar mai fi și interdicţia ca elevii care au împlinit 18 ani să poată părăsi unitatea de învățământ, deși ea este permisă de către Statutul Elevului.

Cât despre problema pazei unității de învățământ, plătită din fondul școlii, lucru demonstrat de Roxana Șerban, AEC spune că Liceul Traian are în organigrama instituției două posturi normate de paznici, dar care sunt folosite pentru asigurarea pazei școlii doar pe timpul nopţii, „măsură profund iraţională ce dovedeşte absenţa competenţelor manageriale ale conducerii liceului.”

„Pe cale de consecinţă, solicităm demiterea de urgenţă a directoarei Liceului Teoretic Traian şi trimiterea corpului de control al Ministerului Educaţiei Naţionale în cadrul unităţii de învăţământ, pentru sesizarea altor eventuale abuzuri şi remedierea celor sesizate”, au mai transmis reprezentanții AEC.

 

(Visited 7.030 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.