Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Totodată, este membru în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European. Din această poziție a contribuit la creşterea bugetului pentru Transporturi cu peste șase miliarde de euro și la primul pas pentru asigurarea accesului direct la fonduri europene pentru administraţiile locale și regionale.

Eurodeputatul liberal, care este și vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și candidat PNL pentru un nou mandat, a declarat la Constanța că, din cauza guvernării social-democrate, România riscă să piardă peste 700 de milioane de euro din fonduri europene.

Țara noastră are nevoie de autostrăzi și căi ferate. Banii europeni, pe fondurile de structurare și investiții vin raportate la sărăcia dintr-o țară, în baza PIB-urilor. Au fost foarte mulți bani europeni pentru infrastructură, dar nu s-au utilizat. Ce se lucrează acum este pe proiecte începute pe exercițiul financiar trecut.

Această guvernare PSD nu a început un proiect nou – nici măcar unul singur. Pe calea ferată care facilitează concetarea cu Europa sunt aproape un miliard de euro în proiecte, nu s-a început nici unul. Din acest motiv riscăm să pierdem peste 700 milioane de euro“, a declarat europarlamentarul.

PNL dorește să utilizeze banii către economie. Banii europeni nu au fost chelțuiți în totalitate și nici folosiți cum trebuie. Fondurile europene, de fapt, creează noi locuri de muncă și îi pot readuce în țară pe cei plecați să muncească afară. Eu cred că trebuie să vină la vot cât mai mulți români deoarece o prezență mare la urne poate schimba foarte multe” a mai spus Marinescu.

La Medgidia, alături de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, Marian-Jean Marinescu s-a întâlnit cu cel mai nou membru al liberalilor, primarul Valentin Vrabie și zeci de medgidieni cărora le-a explicat rolul europarlamentarilor în structurile PE și importanța prezenței la vot pentru alegerile europarlamentarele din 26 mai.

Este important și trebuie să arătăm Uniunii Europene că românii vor să rămână în Europa. Aceste alegeri sunt despre apartenenţa noastră la UE, despre dorința românilor de a avea proiecte de dezvoltare cu bani europeni ce pur și simplu așteaptă să fie luați și folosiți. (…)

Trebuie neaparat să arătăm UE că românii vor să rămână în Europa, pentru că această structură a adus pacea de multă vreme, asigură echilibru, securitate, perspectivă de dezvoltare pentru viitor. Imaginați-vă, dacă România iese din UE, Putin ne mănâncă înainte de micul-dejul“, a declarat Marinescu.

Eurodeputatul a vorbit și despre incompetența și refuzul social-democraților de a construi spitale regionale în țară.

Cei din PSD nu vor să facă spitale regionale. Pur și simplu nu vor. Soluția noastră este foarte simplă: cerem modificarea Programului Operațional Regional, să se mărească co-finanţarea de la 50% la 85%, proiectele să fie implementate de Consiliile Județene, pentru că au această dorință, iar bani se găsesc în alte axe unde nu au fost utilizaţi.

Vrem să eliminăm tot ce însemnă subiectivism, șpagă, cadouri, totul trebuie făcut digital, pe internet. Totul trebuie simplificat pentru că Uniunea te poate ajuta dacă vrei, toată birocrația este introdusă de către stat“, a mai spus Marinescu care, în 2014 și 2017, a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare.

Un prim motiv pentru care actuala guvernare nu doreşte să utilizeze banii europeni este incompetența. Al doilea motiv este că banii europeni sunt controlați, proiectele care sunt finanţate cu bani europeni, sunt foarte serioase și cred că al treilea motiv este faptul că, în unele regiuni ale țării, intenţionat oamenii sunt lăsați în sărăcie. Trebuie să recunoaştem că nu am mai avut așa perechi de incompetenți în trei guverne în România în ultimii 30 de ani“, a mai spus deputatul Marian-Jean Marinescu.

Partidul Național Liberal și-a lansat luni seară programul politic privind alegerile europarlamentare, printre măsuri regăsindu-se atât aspecte ce țin de activitatea membrilor Parlamentului European, cât și angajamente și promisiuni politice în contextul unei ulterioare preluări a guvernării politice de la București.

Propunerile pe care liberalii le-au avansat în programul lor sunt:

1) PNL va milita pentru ca România să adere cât mai curând la Spaţiul Schengen;

2) PNL va acţiona pentru aderarea României la Zona Euro;

3) PNL va obţine cel puţin la fel de multe fonduri europene pentru România în Bugetul Uniunii Europene 2021-2027 prin comparaţie cu perioada 2014-2020 şi va simplifica absorbţia lor;

4) PNL va sprijini un nivel al plăţilor directe la hectar pentru agricultorii români la nivelul mediu din Uniunea Europeană;

5) PNL va solicita şi va obţine fonduri europene pentru construcţia sau finalizarea lucrărilor la autostrada Piteşti – Sibiu, autostrada Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, drumul expres Craiova – Piteşti şi şoseaua de centură a Municipiului Bucureşti;

6) PNL va solicita dublarea fondurilor europene pentru cadastrarea proprietăţilor din România.

7) PNL va propune reabilitarea tuturor clădirilor rezidenţiale încadrate în clasa seismică I;

8) PNL va sprijini reabilitarea termică, din bugetul Uniunii Europene 2021-2027, a 500.000 de apartamente din România;

9) PNL va propune un program de investiţii pentru a conecta toate oraşele României la reţeaua de distribuţie a gazelor până în 2024;

10) PNL va sprijini construcţia şi dotarea până în 2024 a trei spitale regionale la standarde europene.

 

(Visited 141 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.