Actualitate

Forța Dreptei și USR, sesizare la Curtea Constituțională în privința atacului la proprietatea privată și înăsprirea regimului arendei în Codul Civil

51845634 – farmer in tractor preparing land for sowing
Scris de 
 pe data 
22 iunie, 2023

Curtea Constituțională a fost sesizată marți, 20 iunie, de parlamentari din Forța Dreptei și din USR în privința neconstituționalității modificărilor aduse Codului Civil referitoare la regimul arendei, reglementări care afectează dreptul de proprietate privată.

Propunerea legislativă care face obiectul sesizării CCR instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de 7 ani, condiție fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. Acest lucru reprezintă o restrângere a exercițiului dreptului de proprietate în sensul în care cei care dețin proprietăți pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcție de beneficiile obținute.

De asemenea, este inadmisibilă impunerea ca efect al termenului de 7 ani a unui drept de preemțiune pentru achiziția terenului pe aceeași perioadă, precum și permiterea schimbului de terenuri dintre arendași, fără a exista condiția acordului proprietarului.

Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piața agricolă va fi blocată în privința noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecința fiind o și mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roșii.
Constatăm cu dezamăgire faptul că o astfel de reglementare, profund anti-liberală, a putut fi adoptată doar cu votul majoritar al parlamentarilor PNL, atât din Senat, cât și din Camera Deputaților.

Sesizarea Curții Constituționale are în vedere încălcarea prevederilor constituționale referitoare la proprietatea privată și regimul acesteia, a principiului egalității în drepturi și a egalității în fața legii, a principiul libertății economice și a libertății contractuale a părților, precum și a principiului referitor la proporționalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale și a rigorilor impuse de prevederile Constituției referitoare la statul de drept.

Actualitate