Constanța

FOTO. Noul Ștefan, la pas pe strada „falimentului”. Va mai renaște centrul Constanței?

Scris de 
 pe data 
7 ianuarie, 2024

E nevoie de un singur pas și caldarâmul nou îți mărturisește că lucrurile s-au schimbat. Seara, din lumina stâlpilor înfipți ca niște uriași pari ordonați unul după altul, se deschide o arteră pietonală modernă, plăcută ochiului, dar sufocată încă din start de depresia unui oraș ce nu mai cunoaște de zeci de ani culoarea și viața.

Deși departe de a fi finalizate lucrările de reabilitare, strada Ștefan cel Mare arată în sfârșit ca o zonă pietonală cel puțin decentă pentru un oraș turistic, dar doar atât.

Dincolo de pavele scoase și răscoase, de mobilier urban, jardieniere sau iluminat public și ornamental, strada Ștefan cel Mare nu pare să fi supraviețuit economiei de piață. Traseul de granit străjuiește vitrinele prăfuite, sparte ce spun poveștile de groază ale afacerilor moarte și închise.

Magazinele second-hand, amaneturile și câteva buticuri chinezești etalează tot succesul și specificul zonei. Chiar și „Lămîița”, bătrânul și nemuritorul magazin de articole de nuntă stă mărturie că zona a căzut în moarte clinică.

Între strada Atelierelor și Mihai Viteazu, nimic nu pare a promite că poate, cândva, aici va exista… viață. Indigenii zonei își poartă mândri șalvarii și capoturile tigrate de Piața Griviței, iar investiția Primăriei pare să le încurajeze întrunirile și discuțiile gălăgioase chiar în mijlocul străzii. Așteptăm cu interes la vară îmbăierile plozilor în fântânile arteziene ce ar trebui să fie gata până atunci.

Magazinul Tomis rezistă. Parcă refuză să se predea, deși bate vântul prin puținele magazine care nu au tras încă obloanele. Doar McDonalds-ul mai pompează aer și venituri în zonă, la concurență cu Covrigii Panda. În rest, mult caldarâm, pavele și băncuțe…

Actualitate