Actualitate

GALERIE FOTO. Cum au fost sărbătorite Ziua Europei și Ziua Independenței la Constanța

Sala mare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” a fost neîncăpătoare pentru cele câteva sute de elevi care au participat la celebrarea celor trei evenimente importante pentru România, astăzi, 9 mai: Ziua Europei, Ziua Independenţei (proclamată în 1877) şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (1945).

Scris de 
 pe data 
9 mai, 2018

Evenimentul cu triplă conotație a fost sărbătorit printr-o paradă a regiunilor din România, dar și una a statelor membre ale Uniunii Europene, a căror prezentare a implicat elevi din aproximativ 60 de școli din Constanța și din județ.

Defilarea reprezentanților regiunilor din România a durat circa zece minute, timp în care zeci de elevi, cei mai mulți din clasele primare, s-au îmbulzit pe culoarul stâng al sălii mari, unii dintre ei fiind nerăbdători să experimenteze sentimentul unic de-a se afla pe scenă, alții așteptând plictisiți ca evenimentul să se încheie și să poată merge acasă.

Doamna, cât mai durează?” întreba dezamăgit un elev al clasei a III-a. „Întâi defilăm, apoi vom participa la festivitatea de premiere”, a răspuns învățătoarea prompt. Elevul, însă a continuat, mai dezamăgit ca prima dată, „Of! Când mergem acasă?”, dar răspunsul învățătoarei nu a mai venit.

Deși mai mari și mai bine pregătiți, majoritatea elevilor de liceu sau de gimnaziu care au participat la parada reprezentativă a țărilor UE s-au arătat chiar mai nerăbdători decât cei mici, îmbulzindu-se, de asemenea, răzând zgomotos și făcând glume pe seama altor colegi sau a altor elevi care se aflau pe scenă.

Au existat, însă și excepții notabile, copii a căror implicare a fost vizibil considerabilă, dar și a căror emoții și stare de bine oferite de acest eveniment de amploare i-a determinat să se facă auziți fiind remarcați de majoritatea participanților.

Toată sala să facă gălăgie! Să facă gălăgie!” scanda un elev fluturând vesel steagul țării pe care o reprezenta, în vreme ce se îndrepta către scenă împreună cu colegii săi, la fel de veseli și dezinvolți.

Cele mai apreciate momente prezente la paradă au fost dansurile tradiționale puse în scenă de elevii mai multor școli ce au reprezentat Grecia, Lituania, Danemarca sau Anglia, cei prezenți aplaudând în ritmul muzicii, bucurându-se de prilejul de-a urmări reprezentațiile.

Cea de-a doua parte a evenimentului a constat într-un concurs al standurilor regiunilor din România, precum și unul al standurilor statelor membre ale Uniunii Europene, unde, pe lângă porturile tradiționale, personalitățile reprezentative și tradițiile, elevii au expus preparate culinare tradiționale ale fiecărei zone.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a premiat cu diplome elevii ale căror standuri au fost cel mai bine organizate, cele mai originale și ale căror mâncăruri s-au dovedit a fi cele mai gustoase, regiunea câștigătoare fiind Oltenia, reprezentată de elevi ai șolilor gimnaziale „Aurel Vlaicu” și „Mihai Viteazul” din Constanța, alături de Școala Gimnazială Fântânele, iar țara câștigătoare Cehia, reprezentată de elevi ai Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța.

În opinia elevilor, evenimentul a fost un succes, chiar dacă mulți dintre ei nu au reușit să guste din preparatele aduse, îmbătându-se doar cu mirosul delicios simțit în aer în spațiul îngust al holului centrului Jean Constantin.

A fost foarte frumos. Am învățat că fiecare țară are tradiții distincte, dar că toate sunt frumoase și că este important să fim uniți pentru că facem parte toți din Uniunea Europeană” a declarat pentru Constanța de Azi o elevă reprezentantă a regiunii Banat. „Mi-a plăcut foarte mult activitatea. Încă nu am apucat să mănânc nimic, dar cu siguranță voi gusta câte ceva”, ne-a povestit o altă elevă.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Primăria Constanța și Prefectura Constanța și a reprezentat o punte de întâlnire a tradițiilor tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, un prilej de a învăța câte ceva despre cultura și tradițiile fiecărei țări, dar și despre fiecare regiune din România.

Manifestarea a reprezentat, totodată, un prilej de socializare între elevii din județ, o modalitate de-a fi competitivi, de-a se bucura de ceea ce au de oferit ceilalți și de a deveni prieteni.

 

Actualitate