Actualitate Constanța

Garda de Mediu, amendă pentru firma care reamenajează parcul de la Gară. „Chițac e părtaș la acest masacru ecologic. A mințit public spunând că nu e nicio problemă“

Scris de 
 pe data 
1 februarie, 2024

Garda de Mediu Constanța a aplicat o amendă în valoare totală de 15.000 de lei grupului de firme contractat de Primăria Constanța pentru reamenajarea parcului din zona Gării CFR. Controalele au fost făcute după ce deputatul USR Constanța, Stelian Ion a lansat în spațiul public un material video în care arata cum muncitorii au distrus cu buldozerele rădăcinile unor copaci sănătoși.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța a declarat, pentru focuspress.ro, că verificările au fost făcute în cursul zilei de marți, 30 ianuarie, fiind constatate mai multe nereguli.

Am sancționat firma cu 10.000 de lei pentru vătămarea arborilor, rădăcini secționate, scoarța afectată de utilaje și 5.000 de lei pentru că, printre copaci se afla depozitat pământ, dar nu din acela vegetal, ci pământ scos în urma lucrărilor, amestecat cu dalele sparte. Era un munte de pământ amestecat cu dale”, a declarat Steluța Popescu, conform sursei citate.

Președintele USR Constanța, Stelian Ion a ieșit public cu o reacție în urma sancțiunilor date de Garda de Mediu, acuzând Primăria că a mințit public într-o încercare de a minimaliza dezastrul din parc, numind-ul pe primarul Vergil Chițac „părtaș la acest dezastru ecologic“.

A fost amendat un grup de firme care, cu semnătura lui Vergil Chițac, nu toacă doar pomii sănătoși din parc, ci și sume considerabile din banii munciți de constănțeni: 17 milioane de lei!

Constatările făcute în teren de comisarii Gărzii de Mediu confirmă, din păcate, dezastrul pe care îl comite Chițac pentru a puncta electoral și faptul că, la scurt timp după apariția materialului video făcut de noi în parc, Primăria a mințit fără nicio jenă transmițând public că acei pomi erau afectați de furtună, nu de buldozere.

Amintesc că specialiștii care ne-au însoțit în parc au dat un semnal de alarmă asupra faptului că, în eventualitatea unei vânt mai puternic, acești arbori schingiuiți reprezintă un real pericol, deoarce se pot oricând prăbuși și pot provoca o tragedie.

Un dezastru pe care nu Chițac îl plătește din buzunarul său, ci constănțenii – atât amenda, cât și lucrările de mântuială!

De asemenea, Garda de Mediu a confirmat că pentru aceste lucrări dirigintele de șantier, adică cel care trebuia să supravegheze lucrările din partea primăriei, ar fi o firmă de apartament cu zero angajați. Totul se face după ureche și cât mai rapid, pentru că se apropie alegerile, iar primarul PNL nu are nimic să le arate constănțenilor.

Primarul Chițac e părtaș la acest masacru ecologic. A mințit public spunând că nu e nicio problemă acolo, a încercat să acopere firma vinovată și nu a luat nicio măsură împotriva supervizorului.

Se putea și altfel? Bineînțeles. Primarul USR de la Timișoara, Dominic Fritz s-a confruntat cu o situație similară în Parcul Civic. Nu doar că a refuzat să facă recepția unor lucrări de mântuială, dar a reținut firmei responsabile garanția de execuție în valoare de 250.000 de lei, iar banii au fost folosiți pentru refacerea a tot ceea ce s-a făcut prost în primă fază. Deci se poate!“, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Actualitate