Actualitate Externe

Guvernul SUA a ordonat închiderea consulatului Chinei din statul Texas

Tensiunile dintre SUA și China capătă amploare, după ce guvernul american a dispus Beijingului să „înceteze toate operațiunile și evenimentele” la consulatul său din Houston, Texas. Ministrul Chinez de Externe a numit decizia SUA ca fiind o „escaladare fără precedent” în acțiunile recente întreprinse de Washington, transmite CNN.

Scris de 
 pe data 
22 iulie, 2020

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că a fost îndreptățit să ceară închiderea consulatul „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private ale americanilor”, dar nu a furnizat detalii suplimentare ce au determinat luarea deciziei.

Relațiile dintre China și Statele Unite s-au deteriorat în ultimul an, pe fondul unui război comercial continuu, al pandemiei COVID-19 și a criticilor americane cu privire la abuzurile din China ce vizează încălcări ale drepturilor omului din Hong Kong și Xinjiang.

De asemenea, un purtător de cuvânt al departamentului de stat a transmis într-o declarație separată că guvernul din China „s-a angajat de ani buni în operațiunile masive de spionaj și influență ilegală” și că aceste „activități au crescut semnificativ la scară și amploare în ultimii ani”.

Potrvit CNN, marți seară, autoritățile din Houston au spus că au intervenit după ce mai mulți localnici au raportat un fum putea fi văzut din curtea consulatului, situat pe Bulevardul Montrose, în zona Midtown a orașului. Mass-media locală distribuit videoclipuri cu ceea ce păreau a fi oficiali chinezi care incendiau documente în perimetrul instituției.

Într-o declarație postată pe canalul oficial de social media, Ministrul de Externe chinez a transmis că ordinul de închidere a consulatului este o „provocare politică lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internațional, normele de bază care reglementează relațiile internaționale și acordul consular bilateral dintre China și SUA“. În declarație, oficialul de la Beijing a condamnat decizia și a cerut Statelor Unite să o retragă.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se află în prezent în Europa, unde a întrunit mai mulți lideri de pe continent, pentru a-i convinge să ia măsuri mai ferme în relațiile cu Beijingul și, totodată, pentru a se întâlni cu disidenții exilați.

Statele Unite nu vor tolera violările PRC (Republica Populară Chineză) a suveranității și intimidării poporului nostru, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale ale PRC, furtul de locuri de muncă americane și alte comportamente nesigure. Președintele Trump insistă privind corectitudinea și reciprocitatea în relațiile SUA-China„, a spus Ortagus în declarație, citat de CNN.

 

Actualitate