Numărul persoanelor care au murit în incendiile care fac ravagii în staţiunile de pe litoral în apropierea capitalei greceşti a crescut rapid de la 50 la 74 marţi, a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că numărul persoanelor date dispărute nu a putut fi încă determinat.

Cele mai grave incendii de vegetaţie înregistrate în Grecia în ultimii ani au izbucnit în apropiere de Atena luni seara. Un focar a izbucnit la vest de capitală, în apropierea oraşului Kineta, iar altul în apropierea oraşului port Rafina, la est de Atena.

Purtătoarea de cuvânt a pompierilor a spus că incendiile sunt în prezent în mare parte sub control şi a cerut oamenilor să raporteze rudele şi prietenii dispăruţi.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat marţi o perioadă de trei zile de doliu naţional. El a întrerupt o vizită în Bosnia-Herzegovina pentru a reveni în Grecia.

Primarul oraşului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat că 1.200 de case au fost distruse doar în oraşul său. „Echipele de salvare merg din uşă în uşă şi caută victime”, a spus Bournous, potrivit postului de televiziune grec Skai.

Pescari, membri ai gărzii de coastă şi turişti cu bărci de salvare au ajutat sute de oameni de pe plaje şi aflorimente stâncoase, unde s-au adăpostit de flăcări. De asemenea, mii de oameni au petrecut noaptea în maşini, săli de sport sau în aer liber.

În timp ce presa a început să dezbată cine ar trebui să fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus că „ce” şi „de ce” ar trebui lăsat pentru mai târziu, iar concentrarea să rămână pe eforturile de salvare în curs.

„Nimeni nu ar trebui să rămână fără ajutor – şi nu nicio întrebare nu ar trebui să rămână fără răspuns, a spus Tsipras.
El a sugerat anterior că unele dintre incendii ar putea să fi fost provocate.

Grecia a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană în lupta împotriva incendiilor. Comisia Europeană a declarat că au fost mobilizate avioane şi echipe de pompieri şi comisarul pentru gestionarea crizelor a fost trimis la Atena.

„În timpul acestor momente dificile, suntem alături de poporul grec şi de autorităţi şi apreciez eforturile neobosite şi pline de curaj ale echipelor de intervenţie de urgenţă”, i-a scris preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Tsipras. „Vom face tot ce este posibil pentru a oferi sprijin astăzi, mâine şi cât timp este nevoie „, mai scrie el în scrisoare.

Mărturii ale supraviețuitorilor

Panagiotis Dagalos, supravieţuitor: „A fost totul atât de repede. Eram toţi aici ca să pornim maşina, toate maşinile erau aici, toate maşinile. Mi-am luat bebeluşul în braţe şi am alergat către mare. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu nevasta mea, cred că a ars aici.”

Theofilaktos Logothetis, localnic: „Focul venea după noi. Doar cei care au plecat la timp au scăpat. Persoana care era direct în spatele meu când am ajuns pe drumul principal nu a scăpat, a dispărut complet în flăcări.”

Jaakob Makinen, turist finlandez: „Am fugit de la hotel, am fugit pe plajă dar am fost prinşi din urmă de flăcări, am fost înconjuraţi, a trebuit să intrăm în apă şi să ne scufundăm, ca să nu ne fie arse faţa şi mâinile, am aşteptat ore întregi până am fost salvaţi.”

Vassilis Andriopoulos, Crucea Roşie din Grecia: „Din câte se pare, o parte dintre victime se cunoşteau bine, pentru că le-am găsit în grupuri de câte trei sau patru, deci puteau fi prieteni, rude, familii întregi care au încercat să se protejeze unii pe alţii, îmbraţişându-se.”

Mati, staţiunea cea mai afectată de incendii, este la doar 40 de kilometri de Atena, pe coasta de est a peninsulei Attica. Este o destinaţie preferată de pensionari şi de copiii care merg în tabără.

(Visited 577 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.