Politică

 Iohannis în contextul modificării legilor securității naționale: PSD e dornic să ocupe toate instituţiile statului

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Parlament că înființarea unei Comisii speciale care să modifice legile securității naționale trebuie făcută în colaborare cu Președinția, cu CSAT, cu Guvernul, cu Armata și cu serviciile secrete.

Scris de 
 pe data 
18 aprilie, 2018

Este evident că securitatea naţională este o temă atât de importantă, încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituţie. De aceea, şi în Constituţie toate instituţiile mari au un rol în asigurarea securităţii naţionale, începând de la Preşedinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern şi, bineţnţeles, la entităţile de specialitate – Armată, servicii şi aşa mai departe. În acest sens, cred că este important să înţelegem că orice demers făcut de vreuna din aceste părţi pentru a schimba sau a îmbunătăţi cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalţi, a afrimat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, în acest context ar putea exista două scenarii: unul în care PSD ar ocupa toate instituțiile statului și altul ce presupune o cooperare între Coaliţia PSD-ALDE celelalte instituţiil din domeniu, scrie News.ro.

Un secenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile. Acesta este un secenariu prost”, a spus Iohannis.

Alt scenariu, o coaliţie responsabilă, care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniu securităţii naţionale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu preşedintele, cu CSAT, inclusiv cu reprezentanţii serviciilor vizate şi în final se obţine ceea ce ne dorim cu toţii: o legislaţie modernizată, europeană, o legislaţie care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să îi spunem cetăţeanului <<da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum doriţi cu toţii>>”, a completat președintele.

Plenul Parlamentului s-a întrunit astăzi pentru a lua o decize în ceea ce privește înfiinţarea Comisiei speciale care să modifice legile securităţii naţionale şi a comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, conform deciziei Birourilor Permanente ale celor două Camere.

 

Actualitate