„Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar”, a scris pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

Decizia procurorilor vine după ce, pe data de 14 mai, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale în care ierarhul şi alţi doi preoţi erau acuzaţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Plângerea era formulată în baza unor imagini apărute în spaţiul public în care Teodosie împărtăşea oameni în ciuda restricţiilor impuse de pandemie.

Plângerea fusese depusă de Emil Moise, în calitate de reprezentant al Asociaţiei pentru Libertatea de Conştiinţă.

Între timp, în a doua zi după instaurarea stării de alertă, ÎPS Teodosie a împărtăşit din nou mai mulţi adulţi şi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă, sfidând orice lege sau regulă impusă pentru siguranţa cetăţenilor. VEZI VIDEO AICI

Pe 20 mai, în baza imaginilor publicate în exclusivitate de Constanţa de Azi, Emil Moise a depus o nouă plângere penală la DIICOT Constanţa, cu aceleaşi acuzaţii de zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false.

De asemenea, pe 21 mai, o altă plângere penală era depusă la Parchet împotriva lui ÎPS Teodosie fiind formulate aceleaşi acuzaţii.

Arhiepiscopia Tomisului susţine că acuzaţiile erau „formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei”.

Elvavioşi, pe 2 iulie, procurorii constănţeni au pus toate plângerile în acelaşi dosar şi l-au clasat, precizând că faptele de care este acuzat ÎPS Teodosie nu sunt prevăzute de legea penală.

Şase zile mai târziu, miercuri, 8 iulie, ÎPS Teodosie se afla în biserica unei mănăstiri din Suceava, unde a ţinut o liturghie. Pe imaginile publicate, sfidător, chiar de Arhiepiscopia Tomisului se poate vedea cum peste 50 de enoriaşi şi preoţi se îngrămădesc în spaţiul închis şi restrâns al bisericii, fără a păstra distanţarea socială şi fără a purta măşti. VEZI VIDEO AICI

 

(Visited 372 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.