Evenimentul, găzduit de echipa liberalilor constănţeni, coordonată de deputatul Bogdan Huţucă şi consilierul judeţean Bogdan Bola, a cuprins prezentarea și dezbaterea unor soluții de tip smart city implementate deja în România și în Europa, prezentarea surselor de finanțare nerambursabile care pot fi utilizate atât pentru proiectele administrației locale, cât și pentru inițiative comerciale sau sociale, dar și networking cu reprezentanții acestora.

În discursul său, Ludovic Orban a evidenţiat modul în care sunt administrate primării de succes din România, precum Oradea, Arad sau Cluj, unde primarii liberali au implementat proiecte de milioane de euro prin care s-a reuşit o apropiere cât mai mare de conceptul “smart city”.

Obiectivul acestui forum este acela de a transfera către colegii noştri din toată ţara cât mai multe experienţe pozitive de la primarii noştri. Un primar liberal este de fapt un antreprenor. Un om care are o viziune, proiecte clare, un plan pentru comunitatea locală, care caută resurse, indiferent de unde pot veni ele“, a declarat Orban.

În acelaşi context, preşedintele liberalilor a dat ca exemplu negativ Capitala, condusă de primăriţa PSD Gabriela Firea.

Există o mare diferenţă între primarii liberali şi primarii PSD. București este un dezastru pe care nu vi-l puteți închipui. În Bucureşti, în ultimii 30 de ani, s-au consumat resurse de aproximativ 15 miliarde de euro în RADET și nu s-au modernizat decât 8% din rețeaua primară. S-a construit doar un singur CET nou în sistem privat. Dezvoltarea infrastructurii de transport – aproape nicio investiție nu s-a concretizat în București. Ei au dat vouchere de biciclete fără să construiască măcar un metru de pistă. Este ceva absolut revoltător“, a mai spus Orban.

Orban a subliniat că administraţiile locale PSD nu au făcut altceva decât să se bazeze pe pomeni electorale, finanţate cu bani luaţi prin suprataxarea investitorilor, descurajând astfel mediul de afaceri, idiferent de zona de investiţie. Ca exemplu a fost dată Constanţa, unde de-a lungul anilor, administraţiile pesediste au profitat de suprataxare.

Ar trebui să schimbăm legea, ca să nu mai permitem administraţiilor locale să organizeze pomenile neruşinate prin care, spre exemplu, Mazăre a reuşit să rămână primar atâtea mandate fără să facă nimic în Constanţa.

În Constanţa există o Hotărâre de Consiliu Local din 2005 prin care, practic, primăria suprataxează orice om care vrea să investească. Este o suprataxare incredibilă, care, după părerea mea, e nelegală şi anti-constituţională şi mă mir că până astăzi nu a atacat nimeni acea Hotărâre. Au făcut (n.r. – primăria) chestia asta ca să descurajeze orice investiţie şi ca să facă rost de bani pentru ca pe altă parte să ofere toate pacheţelele şi toate pomenile nenorocite care au asigurat realegerea lui Mazăre.“, a declarat preşedintele liberalilor.

Administraţiile liberale şi noi, ca organizaţie, trebuie să urmărim tot ce este nou, nu doar în România ci în întreaga Europă. Să creștem calitatea serviciilor furnizate și să găsim noi oportunități de investiţii şi oportunităţi suplimentare pentru oamenii care locuiesc în localităţile şi oraşele conduse de noi. Investițiile provate sunt fundamentale şi trebuie să sporim creșterea atractivității pentru investiții. În primăriile liberale – facilități fiscale pentru cei care investesc, suport pentru orice investiție care se poate realiza.

Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă a fost un evenimet interactiv, organizat de Societatea liberală și ISP România, alături de partenerii săi europeni Martens Centre for European Studies și Fundația Hanns Seidel.

Printre speakerii evenimentului s-au numărat Marius Bodea, consultant dezvoltare aeroporturi și coordonatorul modernizării aeroportului Iași, Marius Moș, directorul departamentului pentru proiecte europene din cadrul Primăriei Oradea, Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum, George Anghel, președintele Asociației Române pentru plățile electronice și Tatian Diaconu, coordonatorul celui mai mare proiect de regenerare urbană din România.

 

(Visited 88 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.