Actualitate

Maghiarii au pus lacăt pe Cimitirul din Valea Uzului pentru ca românii să nu mai ajungă la mormintele militarilor eroi

Primarul UDMR al comunei Sânmartin a interzis accesul public în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, acolo unde își dorm somnul de veci militari români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Asta după ce în urmă cu o săptămână, primarul de origine maghiară și mai mulți etnici unguri au acoperit toate crucile eroilor români cu saci de gunoi.

Scris de 
 pe data 
30 mai, 2019

Pentru a interzice accesul în cimitir, primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, a inițiat și un proiect de hotărâre de consiliu local în acest sens, pentru a se asigura că niciun român nu va putea ajunge la mormintele militarilor, mai ales că se apropie data de 6 iunie – Ziua Eroilor!

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, în urma acţiunii din instanţă, hotărârea Consiliului Local Sânmartin se suspendă de drept.

„Am atacat în contencios administrativ la Tribunalul Harghita hotărârea Consiliului Local Sânmartin prin care se interzicea accesul în cimitirul din Valea Uzului. Am considerat ilegală această hotărâre care a fost suspendată de drept. Orice alt demers intră în sfera legii penale. După atacarea în instanţă a HCL-ului respectiv, de Ziua Eroilor, 6 iunie, pot avea loc în cimitir manifestări. Cimitirul Valea Uzului este un domeniu public, astfel că nu pot fi îngrădite drepturi şi libertăţi”, a spus Andrei.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, decisese interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente. Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluţionată în 30 de zile, cât durează interdicţia.

Întrebat ce se va întâmpla cu sărbătorirea Zilei Eroilor, din 6 iunie, edilul din Sânmartin a subliniat că, până la clarificarea situaţiei nedorite, nu intră nimeni în cimitir.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

 

Actualitate