Constanța

Mahalaua din inima Constanței. 500 de romi locuiesc abuziv și terorizează locuitorii de pe strada Semănătorului

Comunitatea de țigani de pe strada Semănătorului este una dintre problemele majore cu care se confruntă, de ani buni, constănțenii din zonă. Mizeria, mirosul, gălăgia și scandalurile i-au adus pe locuitori la capătul răbdării. Din când în când, polițiștii intervin prin acțiuni mixte, însă rezolvarea problemei nu stă în zecile de amenzi date, pe care oricum romii nu le plătesc. „Îi vrem evacuați! Ne-am săturat!“, a spus unul dintre constănțenii afectați de teroarea din zonă.

Scris de 
 pe data 
19 aprilie, 2018

În urma numeroaselor sesizări făcute de locuitori, echipaje de polițiști locali, jandarmi și inspectori de la Serviciul de Igienă Publică au descins în dimineața zilei de joi, 19 aprilie, pentru a aplica amenzi comunității de romi din cartierul Anadalchioi.

O parte dintre casele în care locuiesc țiganii de pe Semănătorului, aparțin Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța (RAEDPP), însă din spatele unor garduri dărăpănate, de sub stinghiile cărora se scurg pe drum șiroaie de apă menajeră, se întrezăresc și locuințele pe care romii și le-au asamblat ilegal din pământ, plăci de lemn și chiar tablă sau cartoane.

Nu se mai știe exact când a ajuns șatra să se instaleze în zonă, cert este că, în decursul a zeci de ani, numărul lor a crescut considerabil.

Potrivit informațiilor RAEDPP, în perimetrul cu probleme locuiesc aproximativ 500 de persoane. Patru imobile aparțin instituției și doar trei dintre familiile de romi dețin contracte de închiriere. „Contractele sunt valabile și sunt prelungite până în anul 2019. Prelungirea acestora se face de drept prin Ordonanță de Guvern“, a declarat pentru Constanța de Azi, Mioara Vâlcov, directorul RAEDPP Constanța.

Și directorul RAEDPP recunoaște gravitatea situației de pe strada Semănătorului și susține că relocarea câtorva dintre familii nu ar rezolva problema. „În prezent, noi avem două acțiuni în instanță și patru sentințe de evacuare. Casele pe care noi am putea să le eliberăm ar fi imediat ocupate de ceilalți locuitori, de vecinii lor“, afirmă Mioara Vâlcov.

Trei romi au fost chemați să semneze procese verbale fiind amendați pentru executarea de construcții fără autorizație. Doar în cursul acțiunii de astăzi, polițiștii locali și jandarmii au dat 19 amenzi, în valoare totală de 8.700 de lei, taxând mizeria pe care au găsit-o în zonă și creșterea de animale. De asemenea, un echipaj de la Polaris a luat măsuri de igienizare a zonei, iar o căruță ce aparținea uneia dintre familiile de romi a fost confiscată.

Foarte mulți dintre țiganii de pe Semănătorului nu au acte de identitate, nu plătesc taxe și impozite și, în 2018, trăiesc ca în Evul Mediu, înconjurați de locuințele unor cetățeni de bună-credință care nu își doresc altceva decât să poată trăi civilizat. Însă oamenii se tem pentru siguranța lor și, mai ales, a copiilor.

Credeți că eu am curaj să-mi las copilul să plece și să vină singur de la școală? Păi să veniți seara să vedeți ce-i aici pe stradă, cum se adună de zici că ies din pământ și ocupă toată strada. Sparg semințe, beau bere, înjură, zbiară, se ceartă se bat… E din ce în ce mai rău și nu știu unde o să se ajungă“, ne-a declarat cu indignare Elena Șipote.

Locuitorii se bucură atunci când autoritățile intervin pentru a le reaminti țiganilor că există totuși legi pe care și ei trebuie să le respecte, însă știu că efectul măsurilor este de scurtă durată și după o zi, poate chiar două, de liniște, situația se înrăutățește la loc.

Foto: Direcția Generală a Poliției Locale Constanța

Sătui de mahalaua din jurul lor, există mulți locuitori care, de-a lungul anilor, au încercat să-și vândă locuințele și să se mute. Problema este că nimeni nu se încumetă să cumpere o casă în zonă, chiar dacă prețurile sunt cu mult sub prețul pieței.

„Nu am ținut deloc la preț, am vrut doar să vând ca să pot pleca dracului de aici. Au fost mai mulți oameni care au venit să vadă casa, dar când au văzut ce vecini am, nici că au mai vrut să audă. Unul chiar mi-a spus la telefon, când ajunsese în zonă, că nu-l mai interesează să intre în curte și să vadă casa. Ziceți voi ce pot să fac?“, ne-a povestit dezamăgit Dumitru Lazarciuc.

Până când administrația locală nu va interveni decisiv în cartierul Anadalchioi, plătitorii de taxe și impozite la bugetul Primăriei sunt nevoiți să tolereze pe banii lor ambițiile și ignoranța unei comunități ce refuză cu vehemență să se adapteze la orice regulă socială și de bun-simț.

 

Actualitate