Mai mulți bani alocați pentru lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanța
Cel mai reprezentativ simbol al orașului Constanța, Cazinoul de pe faleză, beneficiază în prezent de un amplu proiect de renovare, cu scopul de a i se reda strălucirea de altădată, specifică unui astfel de obiectiv istoric atât de important. După mai bine de un secol, Cazinoul este din nou în centrul atenției instituțiilor de stat abilitate să aloce investiții.
Clădirea inaugurată oficial în anul 1910 a fost de-a lungul timpului gazdă pentru evenimente diverse în materie de divertisment, de la jocuri de cazino la spectacole, de la nunți și aniversări private la concerte și alte manifestări cultural – artistice. A fost folosit inclusiv ca spațiu practic logistic în perioadele de război.
După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat comunității cel mai probabil sub forma unui centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente de diverse feluri. Este puțin probabil să mai găzduiască jocuri de cazino, așa cum se întâmpla pe vremuri, în condițiile în care jocurile de noroc sunt mai degrabă jucate în mediul online și mai puțin offline. Mai ales în ultimii ani, odată cu apariția versiunilor de baccarat, ruletă și blackjack cu dealeri live. Destinația exactă a clădirii va fi hotărâtă de autoritățile locale, posibil chiar prin consultare publică.
De la ruină, la obiectiv turistic în toată splendoarea sa
După mulți ani în care a fost abandonat de autorități, Cazinoul din Constanța a pornit pe drumul revenirii la momentele sale de glorie – perioada antebelică și perioada interbelică. Dintr-o adevărată ruină, cel mai fotografiat obiectiv din Constanța este pe care să fie redat cu adevărat circuitului turistic al orașului.
Lucrările de renovare a Cazinoului din Constanța sunt destul de avansate, termenul actual de finalizare fiind fixat pentru luna iunie 2024. Pe perioada desfășurării lucrărilor s-au identificat însă o serie de noi degradări structurale, dincolo de cele incluse în proiectul inițial.
Fiind necesare lucrări suplimentare pentru structură, arhitectură, componente artistice, pictură, vitralii, fațade și alte aspecte ce țin de detalii esențiale pentru finalitatea renovării, Compania Națională de Investiții (CNI) a demarat o nouă procedură de achiziție publică. Firmele deja implicate în restaurare, alături de o altă firmă de construcții, au preluat contractul pentru lucrări suplimentare, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro.
„Ca şi lucrări principale pentru categoria de lucrări structură, le menționăm pe cele referitoare la planșeul de peste Sala Oglinzilor de la parter, planșeu cu grinzi cu armătura corodată, fără strat acoperire beton, pentru care se propune o soluție de înlocuire a acestuia, într-o soluție metalică, implicând și desfacerea și refacerea șarpantei de lemn și a asterealei. Dispozițiile de șantier următoare descriu soluții de desfacere, consolidare și refacere pentru alte porțiuni ale planșeelor de peste parter și etaj, precum și consolidarea fațadei Est”, au declarat reprezentanții CNI la solicitarea transmisă de Focus Press.
Mărturii dramatice, descoperite în pereții Cazinoului
Pentru că lucrări anterioare de renovare a Cazinoului au fost realizate în timpul regimului comunist cu ajutorul muncitorilor din rândul deținuților politici, în timpul procesului de renovare au fost descoperite mărturii de importanță istorică. Chiar la începutul lucrărilor, în timpul decopertării unei ferestre tip scoică, a fost scos la lumină un mesaj scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment.
Acolo se menționau numele unor persoane care au lucrat în urmă cu aproximativ 70 de ani la Cazinou – „un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi şi durere de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în 1950 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial”, potrivit unui comunicat transmis de către Primăria Constanța. Ulterior, în unul dintre ziduri, a fost găsit un alt mesaj, un bilet ascuns într-o cutie de chibrituri, scris în limba germană de unul dintre deținuții politici.
Etichete:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120