Constanța

Lucrările la Cazinoul Constanța ar putea fi sistate. S-au terminat banii, devizul fiind depășit cu 40%

foto: facebook/cazino constanta

Autoritățile centrale și locale au confirmat că s-au terminat banii pentru renovarea Cazinoului. Primarul Vergil Chițac a declarat că „probabil ar fi fost mai ieftin să dărâme Cazinoul și să îl reconstruiască de la zero păstrând toate elementele de arhitectură”.

Scris de 
 pe data 
6 iulie, 2021

În urmă cu un an începeau lucrările de reabilitare a Cazinoului Constanța, aflat într-o avansată stare de degradare, cu promisiunea că investiția va fi gata anul viitor. Doar că acum se pune problema sistării lucrărilor după ce s-a constat că s-au terminat banii alocați.

Potrivit unor surse din cadrul CNI, devizul inițial a fost cu 30-40% subdimensionat, ceea ce va duce în scurt timp lucrările în impas.

„Cei 94 de milioane de lei nu vor fi suficienți. Devizul va fi depșit cu 30-40% și trebuie să prindem acești bani cât mai repede, altfel există riscul ca firma constructoare să trebuiască să întrerupă lucrările”, a declarat o sursă din cadrul CNI, care a precizat că devizul inițial trebuie reactualizat urgent.

Informația a fost confirmată și de primarul Vergil Chițac, care în cadrul unui eveniment public, Forumul Economic Franco-Român, a declarat că „probabil ar fi fost mai ieftin să dărâme Cazinoul și să îl reconstruiască de la zero păstrând toate elementele de arhitectură”.

Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării.

În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitaţii, la Constanţa a venit o echipă de experţi din partea Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered).

După vizita din vara lui 2018, experţii au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficienţele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie şi CNI, dar, poate şi mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puţin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă şi această licitaţie a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitaţie a renunţat, la sfârşitul anului trecut, la cererea depusă la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Actualitate