Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
O pesedistă și purtătorul de cuvânt al Primăriei, puși de Chițac în fruntea unei fundații cu patrimoniu de 500.000 de lei
Administraţie Constanța

O pesedistă și purtătorul de cuvânt al Primăriei, puși de Chițac în fruntea unei fundații cu patrimoniu de 500.000 de lei

Alin Vintilă (foto stânga, sursa: Ziua de Constanta); Ioana Claudia Dobre (PSD) alături de fostul primar, Decebal Făgădău.

Consilierii municipali au votat un proiect de hotărâre pentru înființarea unui ONG, Fundația Pontica. Deși, inițial, primarul Vergil Chițac îi propusese la conducerea fundației pe Alin Vintilă și Dorin Popescu, edilul s-a răzgândit și l-a înlocuit pe Popescu cu un consilier municipal PSD, Ioana Claudia Dobre.

Scris de 
 pe data 
14 martie, 2022

Statutul organizației prevede că aceasta va avea ca scop desfășurarea de acțiuni, initiațive, proiecte și programe în domeniile cultural, artistic, științific, educational, social, umanitar. De altfel, o parte din bugetul Pontica va fi direcționat către reînființarea revistei culturale „Tomis“. În proiectul inițiat de primarul Vergil Chițac se arată că fundația va avea un buget de 500.000 de lei.

Aprobarea înființării fundației a fost făcută în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local de sâmbătă, 12 martie. Conform proiectului inițial, din conducerea Pontica ar fi trebuit să facă parte Alin Vintilă (președinte), purtător de cuvânt al Primăriei Constanța și consilier personal al primarului și Dorin Popescu (vicepreședinte), un alt consilier personal de-ai lui Chițac. Doar că în timpul ședinței, Vergil Chițac a venit cu o surpriză – un amendament prin care Dorin Popescu fusese tras pe dreapta în favoarea consilierului PSD, Ioana Claudia Dobre.

Amendamentul a stârnit reacții din partea consilierilor municipali USR, care l-au acuzat pe Chițac de faptul că nu a respectat propunerile inițiale și statutul fundației ce prevede că aceasta trebuie să fie apolitică.

„Ar trebui stabilit în mod clar care sunt principiile de alegere a membrilor acestui Consiliul Director. Inițial am fost anunțați că pentru acești membri nu este necesar să fie membri ai Consiliului Local, iar statutul fundației prevede că aceasta este apolitică. Alin Vintilă și Laura Tănase (propusă pentru funcția de secretar) nu sunt membri de partid, nu sunt nici consilieri locali. Nici Dorin Popescu nu este membru de partid și nici consilier local.

Acum, prin acest amendament, se dorește înlocuirea unui membru apolitic cu unul politic, din partea unei organizații politice, care este și membru al Consiliului Local. Vrem să știm exact care sunt principiile care au dus la acest amendament“, a declarat Dumitru Caragheorghe, liderul consilierilor USR Constanța.

Chițac a răspuns argumentând că Ioana Claudia Dobre (consilierul PSD) este și cadru universitar, conferențiar la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

„Dincolo de asta, nu văd ce incompatibilitate e dacă un om politic este într-o fundație. De ce amestecăm faptul că este om politic? Un om politic nu poate face parte dintr-o fundație? Acolo este în calitate de cetățean și reprezintă interesele fundației respective. Singura problemă care poate apărea de incompatibilite este dacă doamna Dobre, în Consiliul Local, ar vota chestiuni legate de această fundație, dar dumneaei se va abține de la vot“, a declarat primarul Chițac.

Amendamentul propus de Chițac a fost aprobat cu 15 voturi pentru. Astfel, Alin Vintilă (23 de voturi pentru), Ioana Claudia Dobre 14 (voturi pentru) și Laura Florina Tănase (23 de voturi pentru) alcătuiesc consiliul director și secretariatul fundației Pontica.

Actualitate