Sănătate

Părinții care își cresc copiii cu dieta vegană sunt inconștienți! Mihaela Bilic: „Sub nicio formă la copii. Au nevoie de nutrienți speciali”

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, la Digi24, că nu este indicat „sub nicio formă” ca un copil să fie crescut doar cu alimente vegane. Omul a fost construit să asimileze și să utilizeze mult mai bine substanțele nutritive de origine animală, spune medicul.

Scris de 
 pe data 
30 martie, 2019

Dieta vegană este o chestiune pe care un adult o ia pe propria răspundere, iar „miracolul naturii” este că organismul se va descurca și cu nutrienții din „acele frunze”, precizează Mihaela Bilic.

„Alimentația vegană are la baza o altă motivație: fie morală, religioasă, sunt tot felul de principii care pot determina ca un adult să aleagă un anumit tip de aliment. E o chestiune pe care o iei pe proprie răspundere. Organismul, odată ce suntem adulți, se va descurca – aici e miracolul naturii – și din acele frunze pe care i le dai, cum poate, o să facă nutrienții de care are nevoie. Dar e o chestiune pe care ți-o asumi și ale cărei consecințe trebuie să ți le asumi.

La copil (alimentația vegană n.r.) sub nicio formă, pentru că vitamina B12 e doar în produsele de origine animală și pentru că am fost construiți atât de frumos. Prin evoluția speciilor, omul, datorită complexității, mai ales a cutiei craniene, și a tot ce înseamnă materie cenuşie, avem nevoie de nutrienţi performanți și speciali”, explică Mihaela Bilic.

„Creierul nostru nu poate face din produsele vegetale substanțe de care are nevoie și e foarte important că așa am fost lăsați de natură. Nu putem extrage calciul din iarbă, chiar dacă vacă poate, nu putem lua omega 3 din semințele de in. Am fost construiți să asimilăm și să utilizăm mult mai bine substanțe nutritive de origine animală.

Fierul din carne se absoarbe de 4 ori mai bine decât cel din vegetale. Vegetalele au tot felul de oxalaţi, fitaţi care blochează absorbţia. Iar nouă, dacă ni se arată pe o lista științifică că substanțele respective există într-un produs e una, dar dacă nu ești medic și nu ai făcut facultatea de medicină și ești doar biolog sau absolvent de altă facultate, nu ai de unde să știi că dacă o substanță există într-un aliment, ea se poate și metaboliza în corp”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutriționist

Actualitate