Pe de altă parte, militarii spun că acest deficit trebuie rezolvat prin creșterea salariilor militarilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă, și nu  prin creșterea vârstei de pensionare a militarilor

Potrivit proiectului de lege, „Cadrele militare din armele şi serviciile sau specialităţile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare, potrivit legii, pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în funcţie de nevoile instituţiei militare, la solicitarea sau cu acordul acestora şi cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei”, prevede iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, depusă de deputaţii PSD Dorel Căprar şi Mihai Weber şi de deputatul ALDE Marius Surgent.   Proiectul mai prevede că „limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a şi 65 de ani pentru clasa a III-a”.

Potrivit inițiatorilor, măsura legislativă este necesară deoarece, în prezent, sistemul militar se confruntă cu un deficit îngrijorător de resursă umană calificată, în contextul în care, pe parcursul ultimilor 9 ani, modificările aduse legislației în domeniul militar, pe de o parte și cele ce au generat plafonări ale soldelor concomitent cu blocări ale încadrărilor, pe de altă parte, au creat premisele unor treceri masive în rezervă, neurmate de încadrări care să acopere deficitul creat. „Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta și experiența necesare asigurării continuității actului de comandă sau executării unor sarcini complexe”, spun inițiatorii în expunerea de motive.

Pe de altă parte, militarii sunt de părere că deficitul de personal trebuie rezolvat prin creșterea atractivității acestei meserii în rândul tinerilor și nu prin ridicarea vârstei de pensionare.

„Inițiatorii au o perspectivă greșită asupra situației dacă se gândesc că astfel vor rezolva problemele de personal. Voi, guvernanții, dați salarii mici, condiții proaste de muncă, cereți sacrificii și privațiuni din partea militarilor, că fraierii vor sta până la 65 de ani în Armată ca să vă iasă vouă socotelile. Nu e chiar așa. Dacă vreți o Armată competitivă, atractivă pentru tinerii bine pregătiți, atunci trebuie să umblați la salarizare, la condiții, la echipare, să fie o mândrie pentru orice tânăr haina militară. Acum, suntem un fel de paria societății, de milogi ai sistemului bugetar. Și nu e corect…”, ne-a declarat un militar cu ștate vechi în Armată.  

(Visited 8.276 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.