Premierul Édouard Philippe va anunţa marţi un moratoriu privind majorarea taxei pe combustibil, programată pentru 1 ianuarie, în încercarea de a calma protestele “vestelor galbene”, informează AFP citând surse guvernamentale.

Acest moratoriu de câteva luni, sau “suspendarea” creşterii preţurilor potrivit guvernului, trebuie să fie însoţit de alte măsuri de ameliorare, potrivit aceloraşi surse. De asemenea, vor fi luate şi alte măsuri care au ca scop calmarea situaţiei, conform AFP.

În ciuda anunţului, „vestele aglbene“ au anunţat că vor continua protestele.

Protestatarii din mişcarea „vestelor galbene” au anulat întâlnirea cu premierul francez Edouard Philippe programată pentru marţi după ce unii membri au primit ameninţări cu moartea, scrie BBC. Câţiva membri ai grupului au fost ameninţaţi cu moartea de alţi protestatari mai duri, care i-au avertizat să nu intre în negocieri cu guvernul.

Întâlnirea dintre primul ministru şi reprezentanţii “vestelor galbene” programate pentru marţi dimineaţă este anulată oficial, a anunţat Executivul francez. Un grup al membrilor „vestele galbene libere“ care era în favoarea negocierilor cu guvernul urma să fie primit la Matignon marţi dimineaţa pentru a încerca să găsească o soluţie la criza şi violenţele fără precedent declanşate de această mişcare la Paris în alte oraşe din Franţa. Dar aproape toţi au spus că nu vor merge la întâlnire, spunând că au fost ameninţaţi cu moartea.

Doar David Tan, un şofer de taxi din Nantes, ales să facă parte din delegaţie, a declarat că este gata să meargă la Matignon. Luni, Edouard Philippe s-a întâlnit cu toţi liderii politici. În urma acestor consultări, guvernul va anunţa un „gest puternic“, potrivit ministrului Culturii, Franck Riester, care a fost primit, luni, în numele Partidului Agir.

Vestele galbene protestează faţă de crşterea taxei asupra carburanţilor de la jumătatea lui noiembrie. Însă protestele reflectă o nemulţumire vastă faţă de activitatea guvernului şi a preşedintelui Emmanuel Macron în general. Trei persoane au murit de când au început protestele iar violenţele şi vandalismul de sâmbătă din timpul protestelor de la Paris au fost condamnate de Macron. Preşedintele Macron şi-a acuzat oponenţii politici că se folosesc de mişcare pentru a-i bloca reformele.

 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.