Actualitate Externe

Pentru a câștiga războiul, armele necesare în Ucraina ar costa mai puțin decât iahtul unui oligarh rus

O familie din Bucha îşi îngroapă rudele ucise în urma atacurilor trupelor ruseşti. Foto: Daniel Berehulak, The New York Times

​Mihail Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina ar avea nevoie de o sumă mai mică decât contravaloarea unui superiaht al unui oligarh rus pentru armele necesare care ar putea „schimba complet cursul acestui război“.

Scris de 
 pe data 
23 august, 2022

Într-o postare pe contul său de Twitter, Mihail Podoliak a afirmat că prețul realizării parității în ceea ce privește armamentul și al distrugerii logisticii armatei ruse necesar în Ucraina este „mai mic decât iahtul unui oligarh rus”.

Consilierul lui Volodomir Zelenski a sugerat că ar fi necesare 50 de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizate de SUA, la un cost de aproximativ 200 de milioane de dolari, pentru a „schimba complet cursul acestui război”.

Consilierul lui Zelenski sugerează că este un preț prea mic pentru ceea ce ar putea să însemne în lupta împotriva rușilor.

Nemții nu mai trimit armament în Ucraina

Între timp, Germania a anunțat că nu mai oferă arme suplimentare Ucrainei. Nemții se gândesc la propria armată și invocă un posibil atac din partea lui Putin.

Ministerul Federal al Apărării din Germania a respins o încercare a politicienilor coaliției de a furniza Ucrainei mai multe arme și, dacă este necesar, de a accepta o slăbire a Bundeswehr-ului (n. r.: armata Germaniei).

Având în vedere amenințarea reprezentată de Rusia sub președintele Vladimir Putin, Bundeswehr nu poate risca o astfel de abordare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului la Berlin.

„Trebuie să fim pregătiți ca Putin să exploateze orice slăbiciune și chiar decalaj temporar în pregătirea de apărare a NATO”, a avertizat el, relatează publicația WELT din Germania.

Germania le datorează partenerilor săi din NATO „sprijinul nostru în cadrul obligațiilor alianței”, așa cum este prevăzut în obligația de asistență în articolul 5 din tratatul NATO, transmite oficialul german.

Germania nu vrea o escaladare a conflictului

Declarația apare în paralel cu cea a cancelarului german Olaf Scholz. „Germania furnizează o mulțime de arme” Ucrainei și este „între timp în curs de a furniza cele mai moderne și eficiente echipamente”, a subliniat cancelarul german Scholz. Dar este vorba și de „asigurarea faptului că nu există o escaladare a războiului”.

Scholz s-a referit la livrările de tancuri antiaeriene Gepard, de Panzerhaubitze 2000 și de lansatoare multiple de rachete, precum și la livrările planificate de sisteme de apărare aeriană Iris-T și de radare de artilerie Cobra.

„Va fi acolo în curând”, a asigurat el. Germania va continua să furnizeze Ucrainei „ceea ce are nevoie pentru apărarea sa”, a declarat cancelarul.

Actualitate