Eveniment

Poliția Rutieră: Șoferii nu mai pot depăși bicicliștii dacă drumul are linie continuă. Noi reguli pentru șoferi

Șoferii care nu depășesc regulament o bicicletă după noile prevederi ale Codului Rutier vor rămâne pietoni pentru cel puțin 30 de zile.

Scris de 
 pe data 
12 octombrie, 2021

Poliția Rutieră a schimbat regulile prin care un șofer de autovehicul poate depăși un biciclist. Conducătorii auto sunt obligaţi să calce cu roțile marcajul dintre sensuri sau dintre benzi, ori să treacă de acest marcaj cu jumătate de maşină, dacă au viteză mai mare. Acolo unde linia de demarcare a sensurilor este continuă, şoferii sunt obligaţi să stea în spatele unei biciclete, până când depăşirea se poate face regulamentar.

Noul alineat (2) al articolului 118 are umătoarea formulare: „Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.”

Legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respecta noile reglementări.

Amenzile pot fi de până la 725 de lei, dar se poate ajunge la suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Dacă se produc accidente, amenda poate fi şi de 1.160 de lei sau se poate suspenda permisul pentru 60 de zile.

Noile reguli au fost publicate în Monitorul Oficial şi au intrat în vigoare

Actualitate