Eveniment

Polițiștii vor primi bani de chirie sau rată la bancă în limita a 50% din salariul lunar, chiar dacă locuința nu e în localitatea unde se află unitatea, ci pe o rază de 70 km

Potrivit noii legi, polițiștii își vor putea închiria sau cumpăra cu credit ipotecar o locuință pe o rază de 70 de km de locul de muncă, urmând să primească o compensație de 50% din salariul lunar.

Scris de 
 pe data 
9 mai, 2023

Președintele Klaus Iohanis a semnat azi 09.05.2023 Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (PL-x 542/26.09.2022). Potrivit noii legi, polițiștii își vor putea închiria sau cumpăra cu credit ipotecar o locuință pe o rază de 70 de km de locul de muncă, urmând să primească o compensație de 50% din salariul lunar.

”Conform noilor prevederi, poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.”, anunță Sindicatul Europol.

Admitere Ovidius Constanta 2023

”Contractul de închiriere pe baza căruia se acordă compensația lunară pentru chirie în condițiile alin.(1) și alin.(11) sau documentele în baza cărora se acordă dreptul prevăzut la alin.(12) pot avea ca obiect o locuință din localitatea unde polițistul a fost numit în prima funcție ori mutat în interesul serviciului sau o locuință situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km, în cazul în care nici poliţistul şi nici soţul/soţia nu au în proprietate personală o locuinţă în localitatea unde se află locuința ce face obiectul contractului de închiriere ori al documentelor în baza cărora se acordă dreptul prevăzut la alin.(12) sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.”, se arată în noua Lege

De asemenea, potrivit Europol, polițiștii  care beneficiază de dreptul la compensația de chirie, vor putea beneficia și de transformarea chiriei în rată la bancă pentru locuința achiziționată prin credit imobiliar pe o rază de 70 de km de locul de muncă.

Actualitate