Actualitate Sănătate

Porgram pilot. A început vaccinarea antigripală în farmaciile din țară

Începând de astăzi, 17 ianuarie, vaccinarea împotriva gripei este posibilă și în farmaciile comunitare din România autorizate în acest sens de Ministerul Sănătății în cadrul unui program pilot.

Scris de 
 pe data 
17 ianuarie, 2023

Vaccinul gripal nu este oferit gratuit în farmacii – cei care doresc să le fie administrat trebuie să îl cumpere în prealabil. Administrarea lui în farmacie îi scutește, însă, pe doritori, de un drum suplimentar cu vaccinul cumpărat din farmacie la medicul de familie.

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Vaccinarea antigripală se poate face, în acest moment, în farmaciile autorizate din Bucureşti şi din 15 judeţe, arată Colegiul Farmaciștilor, într-un comunicat.

Lista farmaciilor, în continuă completare, unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii la rubrica Pacienti/Farmacii şi drogherii/tabel farmacii vaccinare şi pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România www.colegfarm.ro, precum şi pe site-ul www.serviciifarmaceutice.ro.

Ce trebuie să faci pentru a te vaccina la farmacie

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie:
să consulte lista farmaciilor autorizate
să se programeze telefonic
să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere
să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată
să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Vaccinarea în farmacie, numai cu recomandare de la medic.

Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

Actualitate