Constanța Timp Liber

Premieră culturală la Constanța. Festivalul de lumini Lights On – expoziții inedite în Parcul Arheologic și pe faleza Cazinoului

Lights On România ajunge, în premieră, la Constanța. Două instalații de lumină vor spune povești în Parcul Arheologic din oraș, iar o a treia va transmite un mesaj special de pe faleza Cazinoului. Expoziția se desfășoară în perioada 16 – 25 septembrie 2022.

Scris de 
 pe data 
12 septembrie, 2022

Una dintre piesele de rezistență ale expoziției Lights On România o reprezintă lucrarea denumită Gaia, creată de britanicul Luke Jerram. „Aceasta va face spectacol în Parcul Arheologic din Constanța. Menirea acestei instalații e de a ne aminti cât de frumoasă, dar totodată fragilă, e planeta Pământ. Instalația este o reproducere detaliată și spectaculoasă a Terrei, după imagini NASA“, transmit organizatorii. Lucrarea are un diametru de 7 metri și e creată la o scară de 1 la 1.8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafața ei îi corespund în realitate 18 kilometri de pe suprafața pământului. „Gaia ne cultivă un simț al responsabilității și reconectării – cu noi ca indivizi, dar și cu mediul înconjurător, o gură de aer care să conducă către o înțelegere profundă a vieții interconectate.

Lucrarea ajunge la Constanța după ce a fost expusă în locuri aparte din întreaga lume: de la clădiri de birouri din Cluj sau Timișoara, până la spații precum Museum of Science din Melbourne sau British Natural History Museum din Londra.

Tot în Parcul Arheologic va fi expusă și „WE ARE HERE”, lucrarea Asociației Daisler, creată de artistul român Silviu Ciora. „Lucrarea vine cu un mesaj aparte: ne demonstrează că împreună avem o putere inimaginabilă, una care poate să ajungă chiar și până la stele și că reușim să luminăm până și cele mai întunecate locuri sau momente.

Poate cel mai special element va fi manifestul de pe faleza Cazinoului, un simbol al orașului Constanța. „TE AȘTEPT” este mesajul clar și răspicat ce transmite o declarație sinceră făcută clădirii istorice a orașului

„Lumina e mereu în actualitate. Lumina vindecă, transmite mesaje puternice și conturează noi perspective. Iar instalațiile Lights On transformă fiecare loc în care acestea ajung. Ne bucurăm să fim prezenți pentru prima dată în Constanța. Suntem convinși ca publicul va fi încântat de fiecare poveste spusă prin intermediul lucrărilor care vor stârni discuții interesante, vor aduce noi idei și vor îndemna către reconectare. Nimeni nu poate rămâne indiferent atunci când stă față în față cu o instalație de lumină”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

„Lights On este evenimentul prin care Constanța, alături de Cluj, Iași sau Timișoara intra pe harta orașelor ce promovează arta contemporană și contribuie la înviorarea apetitului pentru cultura reală a noii generații. Este o manifestare artistică inedită şi sunt convins că ceea ce vom putea vedea în cele zece zile ale expoziţiei va reprezenta o experienţă plină de emoţie şi bucurie pentru mulţi dintre noi”, a transmis viceprimarul Florin Cocargeanu.

Mai multe despre Lights On puteți afla de pe site-ul lightsromania.com

Actualitate