Politică

Președintele Iohannis refuză numirea în funcții a Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghici

În primele declarații ale șefului statului după ce a semnat, joi, decretele de revocare din funcție a vicepremierului Paul Stănescu și ministrului Lucian Șova, Klaus Iohannis a anunțat că nu va semna decrete de numire pentru Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici și că motivarea refuzului său va fi făcută la mijlocul săptămânii viitoare.

Scris de 
 pe data 
4 ianuarie, 2019

Ieri, am semnat decretele de revocare și s-a văzut, încă o dată, că decretele mele se publică în aceeași zi. Nu am formulat încă un răspuns de refuz, pentru că asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministrul”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că există atât argumente de legalitate, cât și argumente de oportunitate pentru refuzarea propunerilor de miniștri.

Până la mijlocul săptămânii viitoare, voi da publicității inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru”, a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă nu se teme că PSD va sesiza din nou Curtea Constituțională, în condițiile în care există voci care spun că nu ar mai avea dreptul să refuze o a doua nominalizare pentru funcțiile de ministru al Dezvoltării, respectiv al Transporturilor, președintele a răspuns: „O să aibă ocazia să mai încerce o dată”.

Președintele s-a referit și la principalele obiective politice ale anului 2019, an pe care l-a catalogat ca fiind „un an cu foarte multe provocări”. „Săptămâna viitoare, avem vizita Comisiei Europene pentru a începe în forță această președinție (Președinția Consiliului Uniunii Europene – n.r.). Sunt convins că vom face față bine”, a spus președintele.

Referitor la alegerile europarlamentare din luna mai, șeful statului a arătat că „este foarte important să participăm la aceste alegeri, cu cât mai mulți alegători se prezintă la aceste alegeri, cu atât mai clar va fi rezultatul”.

Cât despre alegerile prezidențiale de la finalul anului, Klaus Iohannis a precizat că are ca obiectiv personal câștigarea unui al doilea mandat. „Voi intra în competiție pentru un nou mandat de președinte”, a spus Iohannis. El a precizat că va fi susținut în cursa electorală de PNL.

Șeful statului a trecut în revistă și alte obiective mari pentru anul 2019, „care sunt obiectivele României”, precum „o mai profundă și mai bună integrare europeană”, consolidarea posturii României în NATO și „consolidarea statului de drept în România”. „Asta înseamnă evident, printre altele, și continuarea în forță a luptei împotriva corupției”, a precizat președintele.

 

Actualitate