Externe

Proiectul de lege privind Holocaustul, votat favorabil în senatul Poloniei

Senatul Poloniei a votat joi proiectul de lege pentru incriminarea celor ce acuză statul polonez de complicitate la crimele naziștilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie DPA.

Scris de 
 pe data 
1 februarie, 2018

Proiect a fost aprobat și de camera inferioară a Parlamentului polonez, Seimul, în data de 27 ianuarie, urmând să fie trimis către președintele Andrzej Duda pentru a-l promulga. Noua lege prevede că orice persoană care acuză statul polonez de complicitate la crimele comise sub comanda nazistă sau care afirmă că lagărele de concentrare naziste au aparținut Poloniei, ar putea fi închisă pe o perioadă de trei ani.

Totuși, există și nemulțumiri la adresa proiectului, pentru că, spun criticii, proiectul ar permite guvernului să respingă acele cazuri în care implicarea statului polonez a fost dovedită până în acest moment.

Deși partidul de guvernământ polonez, Lege și Justiție (PiS) afirmă că această măsură legislativă urmărește să protejeze reputația țării și să prevină utilizarea unui limbaj greșit pentru descierea faptelor istorice, premierul israelian, Benjamin Nentanyahu, acuză Polonia că încearcă să nege fapte istorice: „Nu avem toleranță pentru distorsionarea adevărului și rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului.

În același timp, departamentul de Stat al SUA afirmă că noua lege ar putea suprima libera exprimare precum și discursul academic. Totodată, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat SUA, Heather Nauert și-a exprimat îngrijorarea față de instaurarea acestei măsuri legislative: „Suntem, de asemenea, îngrijorați de repercusiunile pe care acest proiect de lege le-ar putea avea asupra intereselor și relațiilor strategice ale Poloniei – inclusiv cu Statele Unite și Israel.

În urma Holocaustului, milioane de oameni au fost uciși, printre care șase milioane de evrei europeni.

Actualitate