Conform sursei citate, cifrele au ajuns la acest nivel alarmant, deoarece mulți români au plecat în străinătate și, prin urmare, nu mai plătesc asigurările, dar și pentru că mulți dintre cei rămași acasă sunt scutiți de la plată.

Conform datelor analizate de profit.ro, în acest moment, în România sunt peste 17 milioane de români asiguraţi la sistemul de sănătate, însă numărul celor care plătesc contribuţiile nu ajunge nici măcar la şapte milioane, motiv pentru care aproape 11 milioane de români sunt scutiți de plata CASS.

Sursa citată apreciază că cei mai mulți dintre aceștia sunt pensionari, copiii şi tinerii care urmează o formă de învăţământ, persoane care primesc ajutor social, dar și persoane cu handicap.

Cele mai mari diferenţe între numărul plătitorilor şi cel al beneficiarilor sunt în judeţele din nordul Moldovei. În Suceava şi Botoşani, de exemplu, aproape 30 de persoane plătesc CASS pentru 100 de benficiari.

În județul Constanța, situația este la fel de alarmantă, chiar dacă numărul contribuabililor este ceva mai mare: 39,8 de plătitori la 100 de beneficiari, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate fiind înregistrați 576.472 de asigurați.

Cele mai echilibrate județe în această privință sunt Timiș și Vâlcea unde 45,6, respectiv, 45,9 contribuabili plătesc pentru 100 de beneficiari, cel mai bine la acest capitol stând Bucureștiul, întrucât numărul plătitorilor din Capitală este la jumătate față de cel al beneficiarilor.

Conform profit.ro, în acest moment la CNAS sunt înregistrați aproximativ 17, 4 milioane de asigurați, dintre care numai 6,7 milioane de oameni contribuie, 10,7 milioane fiind scutiți de la plată (pensionari: 4,44 milioane; copii/tineri care îşi continuă studiile: 4,4 milioane; persoane cu ajutor social: 373.954; persoane cu handicap: 128.627).

 

(Visited 130 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.