Actualitate Social

Sătui de promisiuni, fermierii dobrogeni anunţă proteste: „Vom bloca șoselele și autostrăzile“

Agricultorii dobrogeni au ameninţat că vor organiza un amplu protest, nemulţumiţi fiind de faptul că Guvernul nu a reuşit atragă fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), necesare pentru implementarea sistemelor de irigaţii.

Scris de 
 pe data 
26 aprilie, 2021

„Vor fi cele mai mari proteste ale agricultorilor din istoria României“, a transmis, într-un comunicat, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD). Aceştia acuză autorităţile statului de incompetenţă şi spun că Ministerul Agriculturii nu s-a ţinut de promisiuni.

Agricultorii spun că sunt în pragul falimentului şi trag un semnal de alarmă susţinând că lipsa finanţărilor promise pune în pericol securitatea alimentară a ţării.

APAD cere ca, până cel târziu la termenul limită de depunere al PNRR-ului către Comisia Europeană, planurile și măsurile pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a continua reabilitarea sistemelor de irigații și înființarea depozitelor agroalimentare.

„Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea nu poate sta nepăsătoare la acest dezastru care amenință agricultura românească și va contacta toate asociațiile profesionale în vederea discutării subiectului și a luării de măsuri în raport cu aceste aspecte.

Răbdarea noastră, a agricultorilor, a ajuns la cote maxime, vom ieși în strada din nou, dar de data acesta nu o să ne mai lasăm înduplecați doar de promisiuni. Vor fi cele mai mari proteste ale agricultorilor din istoria României”, se arată în comunicat.

Amintim că anul trecut, în luna septembrie, fermierii din Dobrogea au transmis autorităţilor un mesaj pe care l-au scris un câmp sterp: „Vrem apă!”, atrăgând atenţia că Dobrogea suferă din cauza secetei. Fermierii sperau atunci speră ca Ministerul Agriculturii să reabiliteze sistemul de irigații și să declare județul Constanța zonă calamitată, astfel încât agricultorii să își poată amâna plata ratelor către bănci.

Actualitate