Politică

Sebastian Lăzăroiu: „Chițac rămâne cu 10 procente sub PNL, un eveniment statistic rar în alegerile din România”

Politologul și sociologul Sebastian Lăzăroiu a publicat astăzi în ziare.com analiza ultimului sondaj de opinie realizat de Novel Research la nivelul municipiului Constanța. În acest sens, l-am contactat telefonic pentru a ne oferi mai multe informații privind interpretarea datelor, dar și pentru a analiza șansele fiecărui candidat de a câștiga Primăria Constanța.

Scris de 
 pe data 
28 august, 2020

– Ați publicat astăzi o analiză pe ziare.com în care estimați că e probabilă o coabitare în municipiul Constanta. Adică un primar PSD și o majoritate PNL, USR+, PMP. Cum s-ar ajunge la acest scenariu?

– Pentru că PNL și USR PLUS nu s-au înțeles pe susținerea unui candidat comun, pentru că PNL are un candidat cu 10 puncte procentuale sub partid și pentru că votul pentru primar e într-un singur tur. Azi, când vorbim, Decebal Făgădău are cele mai bune șanse să câștige, dar partidul său nu va putea constitui o majoritate în Consiliul Local. Așa arată datele de sondaj.

– Cine a realizat sondajul?

Este o firmă recunoscută, Novel Research. Ei au cules informațiile în teren și mi-au transmis datele, iar eu le-am interpretat. Nu există nicio îndoială asupra acestui aspect, sondajul este realizat în cel mai profesionist mod cu putință.

Sondajul a fost realizat la mijlocul lunii august, 10-15 august, pe un eșantion de 600 de subiecți, când încă nu se știa că Mohamad Murad se va retrage din cursă. Dar am putut să estimăm impactul retragerii. Practic, candidații PNL și USR au fost principalii beneficiari ai retragerii.

– Sondajul îi arată pe Stelian Ion și Vergil Chițac la egalitate, cu 19%, și pe Decebal Făgădău cu 26%. Mai poate vreunul din primii doi menționați să recupereze diferența?

– Nu e imposibil, dar e dificil de spus care dintre ei. Dacă îi analizăm în parte, la prima vedere Chițac ar putea, însă, având un alt sondaj, din iunie anul acesta, în care Chițac era tot cu 10 puncte sub partid și partidul avea 34%, pare că el nu va reuși. Fiindcă iată, au trecut două luni, PNL e la 29%, adică a scăzut, iar candidatul e tot sub partid. Asta ne arată că Chițac nu va fi ridicat de PNL, ci mai degrabă partidul va fi coborât de Chițac. În vreme ce PNL este clasat pe primul loc, cu 29%, Chițac este cu 10 puncte procentuale în urma partidului, un eveniment statistic rar în alegerile din România.

– Dar Stelian Ion?

– Depinde de campanie. E greu de spus dacă el va recupera. Șapte puncte nu înseamnă mult, dar nu e nici puțin. Nu știu cât de mult se va mobiliza USR PLUS. Ei au avut 29% la europarlamentare. Dacă reușesc să recupereze măcar o parte din alegătorii de atunci, e posibil.

– Mai are vreun candidat șanse să treacă pe primul loc?

– Nu, deși sunt două candidate redutabile, Ploscaru și Martin. Cred că Martin va lua un scor bun pentru ecologiști. Dacă Ploscaru avea un partid, și ea ar fi adus o zestre de consilieri.

– Se va putea coabita în formula aceasta după alegeri, Făgădău cu Consiliul PNL/USR PLUS?

– N-am văzut coabitări de succes nici măcar la nivel local, acolo unde politica nu e la fel de aspră ca la nivelul Parlamentului. O coabitare e întotdeauna dificilă și de obicei cetățenii și proiectele locale sunt sacrificate.

– Dar n-ar fi posibil să avem o majoritate în jurul PSD?

– Aproape imposibil. USR PLUS,PNL și PMP vor lua, după redidistribuire, mai mult de 50% din voturi. Și dacă vreunul din cele trei partide ar fi tentat să facă majoritate cu PSD, e foarte riscant, pentru că, după locale, vom avea parlamentare și oponenții PSD sunt aceiași: PNL, USR PLUS, PMP.

– Dacă Murad rămânea în cursă, ce s-ar fi întâmplat?

– După cum arată sondajul, Făgădău câștiga cu certitudine.

– De ce credeți că s-a retras?

– L-a convins Orban, crezând că-i crește șansele lui Chițac. Fără mare efect se pare.

– De ce merge PNL cu Chițac, știind că are șanse mici să câștige?

– Pentru că PNL Constanța nu vrea să câștige Chițac. Ar însemna să îl accepte ulterior, după victorie, ca șef de filială. Relațiile dintre Chițac și filială sunt însă foarte reci, din cauza trecutului zbuciumat între ei.

– Și atunci, cine vrea să câștige Chițac?

– Un grup de afaceri. Însă alegerile se fac cu partide și candidați, nu cu oameni de afaceri. Murad e un om de afaceri și era gata să candideze, bărbătește, nu să-și pună un iepuraș. Alți oameni de afaceri preferă să stea în culise și să controleze organizații sau primari. Asta nu e tocmai democrație.

 

Actualitate