Oameni care oricum, probabil, au niște pensii de „mizerie“, ce sar de 7.000 de lei lunar. Este și normal să poată beneficia de încă o pensie specială, ce depășește și ea de 5.000 de lei lunar.

Explicația senatorului constănțean este absolut năucitoare. Nu a vrut să îi discrimineze pe bieții colegi parlamentari, inclusiv pe el, și să îi priveze de acest privilegiu. „Este adevărat că parlamentarii beneficiază de o indemnizație pentru limita de vârstă, al cărei cuantum depinde de numărul de mandate exercitate. La împlinirea vârstei de pensionare, respectivul fost parlamentar cumulează pensia cu îndemnizația de fost parlamentar. La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că guvernul Tudose a emis Ordonanța 103 din 14 decembrie, prin care a interzis posibilitatea acestui cumul, iar prin Ordonanța 107 din 20 decembrie 2017 a revenit la situația inițială, dar numai pentru parlamentarii care au pensii acordate din sistemul public de pensii. 

Cum foștii militari au pensie de serviciu care nu este inclusă în sistemul public de pensii, ei, în continuare, nu pot cumula pensia cu îndemnizația. Sesizat fiind de cetățeni care sunt în această situație, am discutat la Parlament și la Guvern și, de comun acord, am stabilit că cea mai simplă modalitate de a corecta această anomalie este ca atunci când cele două Ordonanțe ajung în Parlament să facem corecția necesară. Ceea ce am și făcut. Nu putem avea două categorii de parlamentari; unii care să poată cumula pensia cu îndemnizația și alții nu. Este anticonstituțional. Orice reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau la CEDO le va da câștig de cauză”, a declarat senatorul amiral în rezervă Vergil Chițac.

Mai mult decât atât, amiralul ceartă jurnaliștii că în loc să îl laude pentru această lege, îl critică din „răutate sau nepricepere sau din amândouă”.

Regret că în loc să fiu apreciat pentru că la sesizarea unor cetățeni am îndreptat o eroare legislativă cu consecințe sociale, ziariști care nu cunosc etica acestei profesii aruncă cu noroi în mine. Din răutate sau din nepricepere. Sau din amândouă. Ignoranța nu e virtute. Nu e deloc în regulă să nu știi despre ce scrii sau vorbești. Nu despre mine e vorba în această acțiune, pentru că eu nu beneficiez de acest cumul, iar până în decembrie 2020 se pot întâmpla multe în plan personal, sau se pot schimba legile. Este vorba de câteva zeci de oameni care acum sunt în situația asta nedreaptă”, a concluzionat Chițac.

Dar cine sunt acești oameni în situația asta nedreaptă și ce pensii au ei? Potrivit propriei declarații de avere, Vergil Chițac a încasat, în 2016, din pensia de amiral 87.000 lei (atenție, nu pentru un an întreg), ceea ce înseamnă că are o pensie de minim 8.000 lei.

În acest demers legislativ, senatorul Vergil Chițac și-a găsit un aliat de nădejde, colegul de la  PSD, senatorul Viorel Salan. Și el pensionar, Salan încasează o pensie lunară de 12.000 lei. Pentru asemenea oameni este făcută legea lui Chițac, în timp ce profesori, ingineri, oameni care au muncit zeci de ani, zi de zi, sunt îngropați de stat cu pensii de mizerie, ce rar sar de 1.500 lei. Pe ei nu îi vede domnul Chițac? Ei nu se află într-o „situație nedreaptă”, domnule Chițac?

 

(Visited 1.205 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.