Actualitate

Și-au bătut joc de militari! Parlamentarii au scos militarii din Ordonanța privind plata orelor suplimentare

Parlamentul a adoptat, miercuri, corecțiile la legea salarizării, care prevăd, printre altele, sporuri pentru polițiști și jandarmi și venituri mai mari pentru sistemul sanitar. Modificările la Ordonanța 19 au trecut cu 175 de voturi ”pentru”, 83 împotrivă și 14 abțineri

Scris de 
 pe data 
8 martie, 2018

Ordonanţa de urgenţă 91/2017 care modifică Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a primit în Legislativ mai multe amendamente pentru corectarea unor disfuncţionalităţi şi neclarităţi care au apărut după aplicarea legii salarizării unice.

Prin modificările aduse în Parlament Ordonanței, s-au mărit grilele de salarizare pe anumite domenii şi au fost stabilite majorări de salarii pentru directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurenţei, angajaţi ai Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, ANI.

În plus, orele suplimentare efectuate de poliţişti vor fi plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează într-o limită de 3%, au mai stabilit deputaţii. Jandarmii vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii, iar medicii, asistentele, şoferii de ambulanţe vor intra de la 1 martie pe grila de salarizare din 2022.

Ceea ce au omis cu bună știință parlamentarii a fost acordarea acelorași drepturi pentru orele suplimentare și pentru militari. Astfel, doar polițiștii și jandarmii vor fi plătiți pentru orele suplimentare efectuate, în timp ce militarii vor rămâne și fără bani, dar și chemați la muncă în timpul liber. Explicația acestei decizii a Parlamentului este simplă. Polițiștii au amenințat prin sindicate că vor ieși în stradă în număr uriaș și vor protesta, ceea ce i-a speriat pe guvernanți. Cum frica păzește bostana, majoritatea PSD-ALDE a decis să le dea polițiștilor tot ce vor doar, doar s-or potoli și nu vor protesta sub balconul lui Vasilica Dăncilă.

De partea cealaltă, cum militarii nu pot face greve, proteste sau să-și manifeste public nemulțumirile, guvernanții își pot bate joc în voie, fără presiunea unor mișcări sindicale. Mai mult decât atât, se pare că decizia parlamentarilor de miercuri a fost luată în contradicție cu solicitarea expresă atât a ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, dar și a ministrului Apărării, Mihai Fifor, cei doi cerând același tratament pentru plata orelor suplimentare și pentru militari. Însă, cum bugetul statului este strâmtorat, doar ministrul Carmen Dan a avut câștig de cauză, și asta doar pe fondul amenințărilor sindicatelor din MAI.

Revenind la militari, aceștia vor efectua în continuare ore suplimentare pentru care, bineînțeles, nu se vor putea acorda zile libere în compensare. Nu pentru că nu vor comandanții, ci pentru că personalul unităților este mult subdimensionat și nu se pot acoperi turele. Așa se face că există numeroși militari, cei mai mulți din cadrul Marinei, care au de luat nu mai puțin de 100 de zile libere doar pe anul 2017 pentru orele suplimentare lucrate anul trecut. Cel mai probabil, ei nu vor vedea niciodată acele libere, iar bani pe orele suplimentare niciodată.

 

Actualitate