Potrivit cercetării de tip omnibus pe care IMAS o efectuează lunar pe un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta peste 18 ani, principalul partid în opțiunile electorale ale românilor este PNL, care a ajuns la o cotă de 29,2%, devansând după ani buni PSD din preferințele cetățenilor cu drept de vot.

Dacă în decembrie 2016, PSD câștiga alegerile cu 45 de procente, un an mai târziu formațiunea social-democrată era cotată la 32,4% într-un alt sondaj IMAS. Prăbușirea PSD a continuat și în iunie, lună marcată de o nouă condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și de șubrezirea codului penal și a codului de procedură penală de către majoritatea parlamentară, partidul a ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor. Sociologii arată astfel că Dragnea a reușit să tragă partidul în jos pe o problemă care are un fond eminamente personal: cele două condamnări ale sale. Bineînțeles, la aceasta se adaugă și incoerența la guvernare, cele două guverne PSD picate chiar de Dragnea, iar cireașa de pe tort este numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea Executivului.

 

ALDE, principalul aliat al lui Liviu Dragnea în acțiunea de subordonare a Justiției, este de asemenea într-o scădere de popularitate. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot, conform

De asemenea, tot în creștere este, conform sondajului realizat de către IMAS, și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%.

Deși încă nu există oficial ca partid, formațiunea fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%. Iar PMP a ajuns, în iunie 2018, potrivit IMAS, la 2,8% intenții de vot din partea electoratului.

UDMR se păstrează în marja sa clasică de 5%. Paradoxal este faptul că Partidul România Mare, aproape inexistent în spațiul public, mai aduna încă 2,2% din voturile românilor, în luna iunie.

Sondajul IMAS scoate la iveală faptul că, pentru prima dată de la alegerile din decembrie 2016, partidele de opoziție au un procent total mai bun decât cel al PSD-ALDE și UDRM. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot. În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat, informează digi24.ro.

 

(Visited 324 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.