Constanța Editorial

Spiritul sărbătorilor în orașul gri, Constanța! Puhoaie de oameni în magazine, ore întregi în trafic

Scris de 
 pe data 
21 decembrie, 2023

A venit iar Crăciunul. De vreo trei luni în Jumbo și cel puțin două în Auchan, de când Hrușcă dă cu ler printre raioane, din difuzoare.

Atmosfera de sărbători se târâie insipidă pe caldarâmul orașului, ghidată de luminițele de 1 milion de euro. Cu sunet de zurgălăi ajunge în Bâlciul de Crăciun cu pretenții de Târg. Dă să intre, dar ce să vezi… Îi sare imediat în ochi un smardoi cu șalvari largi Armani și tricou mulat Gucci, care se ia la trântă cu sacul de box automat. Atmosfera de bâlci este completată de comercianții care vând pooooruuumb feert, mere glazurate și semințele la cornet, iar de pe scena ascunsă după o tarabă „made in China” bubuie maneaua.

Moș Crăciun se uită atent peste Constanța, din înaltul saniei. Coloane interminabile de mașini. Șoferi și pasageri disperați, captivi cu orele în trafic, deprimați, cu privirea resemnată la excavatoarele, șanțurile și betonierele care zac în șantierele fără sfârșit de pe drumuri. Câte un colind din difuzoarele mașinii îi mai resuscitează din când în când cu o cadență sadică. Cât să-i țină în viață până la următoarea destinație, care acum pare atât de departe…

Dar adevărata sărbătoare a Crăciunului la Constanța o regăsește în mall-uri și hipermarketuri. De departe, ai impresia unor revolte populare, vezi cete de oameni încruntați, nervoși, ce poartă coșurile doldora de cumpărături inutile ca pe arme de distrugere în masă. Le mânuiesc dibace printre raioane, scutură rafturile, jalonează prin mulțimea care înjură printre dinți cu iz de sărbătoare. Ah, Nașterea Domnului, cum o pregătim noi ca buni crești, îngrămădiți ca vitele în staul într-o noapte geroasă de decembrie magic. Și ce frumos răsună glasul heruvinilor de la casa de marcat: „Ați scanat și punga?”.

În lipsa unor spații publice amenajate și a evenimentelor organizate în aer liber, constănțenii nu au nicio alternativă viabilă pentru petrecere timpului liber, decât mall-urile, magazinele și cafenelele. Devenim dependenți de ziduri, culmea, într-un oraș mărginit de libertatea mării…

Sărbători fericite!

Actualitate