Externe

Statul acordă note cetățenilor. Cei cu punctaje proaste nu au voie să urce în autobuz, tren sau avion

Cum ar funcționa oare o societate în care, periodic, statul și-ar evalua proprii cetățeni și le-ar da note? Apoi, pe baza punctajelor primite, acelor cetățeni să le fie restricționat sau interzis accesul la anumite servicii publice, în funcție de zona socială în care cetățenii înregistrează abateri grave. Spre exemplu, dacă indivizi sunt surprinși de mai multe ori vandalizând mijloace de transport în comun, ei ar putea primi interdicția de a se mai urca în autobuze sau metrouri.

Scris de 
 pe data 
24 martie, 2018

Începând de la 1 mai, cetățenii chinezi care vor primi o „notă socială” proastă nu vor mai putea să urce în avion și nici în tren sau autobuz. Acest sistem de notare face parte dintr-un vast proiect al guvernului chinez: sistemul de credit social.

Folosind mii de date personale și administrative, instrumentul ar urma să fie efectiv din 2020, pentru a distinge chinezii „buni” de cei „răi” și asta, potrivit criteriilor stabilite de puterea comunistă.

Guvernul dezvoltă un uriaș sistem de evaluare a cetățenilor, bazat pe comportamentele lor online și în viața reală.

Aflat încă în etapa de testare, acest dispozitiv va cunoaște o primă aplicare concretă începând de la 1 mai. La această dată, chinezii cu note mai mici vor avea „interzis” în anumite mijloace de transport.

În două declarații datând de la începutul lunii martie, Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare a anunțat că va fi întocmită o listă cu indivizi care au comis acte reprobabile. Iar aceștia din urmă nu vor mai putea lua nici avionul, nici trenul timp de un an. Sunt vizați chinezii care au răspândit informații false despre terorism, care au făcut probleme în timpul călătoriilor, care nu și-au luat bilet, care au uitat să plătească amenzi și care nu și-au plătit asigurările.

Actualitate