Actualitate Administraţie

Stelian Ion a sesizat Garda de Mediu în urma defrișărilor din Tăbăcărie. „O suprafață de câteva mii de mp de pe malul lacului a fost distrusă“

Scris de 
 pe data 
7 decembrie, 2023

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion a trimis o sesizare către Garda de Mediu Constanța ca urmare a defrișărilor efectuate de angajații Confort Urban în parcul Tăbăcărie, firma Primăriei Constanța.

La mijlocul lunii trecute, primarul Vergil Chițac anunța pe pagina sa de Facebook că au început lucrările de reabilitare în parcul de la Gară și că, în perioada următoare, va fi începută și prima etapă de reabilitare și regenerare a parcului Tăbăcărie.

Luni 4 decembrie, mai mulți constănțeni au semnalat pe rețelele de socializare faptul că în Tăbăcărie au fost făcute defrișări în zone cu muți pomi de pe malul lacului.

Drujbarul cu pensie specială a intrat în campanie electorală și vrea musai ca în pragul alegerilor să se poată lăuda că a reabilitat două parcuri importante din oraș (Tăbăcărie și parcul de la Gară). Pentru asta, o suprafață întinsă de câteva mii de metri pătrați de pe malul lacului, încărcată cu pomi, a fost distrusă, zeci de arbori fiind tăiați. Nu știm de ce! Chițac nu comunică“, a scris deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Stelian Ion îl acuză pe Chițac de faptul că nu a comunicat și nu a prezentat în mod clar situația arborilor din parcul Tăbăcărie. De asemenea, deputatul USR amintește de faptul că Registrul Spațiilor Verzi nu a fost adoptat nici până în prezent, fapt ce, practic, îi permite primarului să distrugă orice spațiu verde de pe raza municipiului.

Primarul trebuia să vină în fața constănțenilor, să prezinte o situație clară și detaliată a arborilor din parc, ce ar trebui și ce nu ar trebui tăiat și, mai ales, de ce. Însă, așa cum a demonstrat-o în repetate rânduri, Vergil Chițac mai întâi taie și distruge, îi acuză pe constănțeni că sunt plini de ură, că nu au răbdare și că nu înțeleg, apoi se ascunde la Eforie.

În proiectul de regenerare a spațiului verde din parcul Tăbăcărie (HCL nr. 234, din 30.05.2022), necesitatea intervenției este motivată prin „nevoia îndeplinirii obligației de asigurare a unui minim de 26 mp de spațiu verde/locuitor, salvarea florei și faunei amenințate prin deteriorarea ei“. Primarul Chițac înțelege să pună în practică acest proiect prin defrișarea unei suprafețe întinse de arbori sănătoși.

Registrul Local al Spațiilor Verzi nu a fost nici până acum adoptat, iar faptul că primarul refuză în continuare să facă acest demers, este o dovadă că preferă să taie pomii și să distrugă spațiile verzi din Constanța după bunul plac.

În repetate rânduri, am prezentat situația dezastruoasă în care a ajuns parcul Tăbăcărie și am militat pentru reabilitarea lui, precum și importanța pe care această oază verde o are pentru orașul nostru, însă modul în care primarul Chițac a ales să înceapă lucrările reprezintă un real motiv de îngrijorare. Am depus deja o sesizare la Garda de Mediu Constanța, pentru că lucrurile nu trebuie să rămână așa!“, a scris Stelian Ion.

Actualitate