Actualitate Politică

Stelian Ion: PSD și PNL și-au bătut joc de zeci de mii de urmași ai persecutaților din motive etnice. Acordarea indemnizațiilor, respinsă la buget

Scris de 
 pe data 
21 decembrie, 2023

Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul PSD-PNL umilește zeci de mii de urmași ai persoanelor persecutate etnic în perioada 1940 – 1945. Punerea în aplicare a legii care prevede plata unei indemnizații a fost din nou amânată, amendamentul depus la bugetul pentru 2024 fiind respins.

Amintim că, în 2021, Parlamentul a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, să beneficieze de aceste drepturi. Aplicarea legii ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.

În cursul acestei săptămâni, parlamentarii USR Stelian Ion, Remus Negoi, Eugen Terente și Costel Vicol au depus un amendament la bugetul de stat pentru 2024, care să permită acordarea indemnizațiilor și punerea în aplicare a Legii 154.

„Acest amendament era menit să repare o mare nedreptate, însă PSD și PNL au amânat, din nou, termenul de plată pentru acești beneficiari, până la 1 ianuarie 2025. Numai în Dobrogea sunt cel puțin 30.000 de potențiali beneficiari.“, a transmis USR Constanța într-un comunicat de presă.

Deputatul Stelian Ion susține că această decizie de amânare și respingerea amendamentului nu este altceva decât o bătaie de joc la adresa a zeci de mii de oameni.

„Copiii celor strămutați, a celor deportați sau expulzați, de asemenea urmașii celor care și-au pierdut viața în trenul morții sau în lagărele de concentrare de atunci, nu își văd primite aceste drepturi nici de această dată. Este al treilea an consecutiv în care aplicarea Legii 154 este amânată. Pur și simplu este o crasă bătaie de joc la adresa acestor oameni, mai ales că ei, PSD și PNL, fac tot posibilul pentru protejarea pensiilor speciale“, a transmis Stelian Ion.

Actualitate