Actualitate Politică

Stelian Ion: „Simt o presiune asupra mea. Oricâte discuții vor fi, voi face exact ce îmi dictează conştiinţa“

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, într-un interviu la RFI, că simte o presiune asupra sa pe tema desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Scris de 
 pe data 
10 august, 2021

„Aş putea spune că simt presiunea asta, dar vreau să spun un lucru foarte clar, avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să deţin această funcţie, nu voi face orice, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat, doar pentru a păstra funcţia, deci sunt foarte relaxat din punctul ăsta de vedere. Oricâte discuţii vor fi pe tema asta, voi face exact ce îmi dictează conştiinţa şi ceea ce cred că este corect pentru justiţie.”, a declarat Stelian Ion, citat de RFI.

Criticat de preşedintele Klaus Iohannis şi, ulterior, şi de premierul Cîţu că nu a găsit ”calea potrivită” pentru desfiinţarea SIIJ, Stelian Ion a subliniat că UDMR-ul ar trebui criticat şi a dat de înţeles că o implicare a şefului statului în deblocarea situaţiei ar fi binevenită.

Ministrul Justiţiei declară că ”nu este în regulă doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desfiinţăm o secţie, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Liviu Dragnea”.

Stelian Ion atrage atenţia că ”discuţia nu mai este acum despre desfiinţarea SIIJ, ci despre DNA” şi s-a declarat convins că Secţia Specială va fi desfiinţată.

„Tema SIIJ este strâns legată de ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla pe viitor cu DNA-ul. Nemulţumirile UDMR legate de desfiinţarea SIIJ propusă de Ministerul Justiţiei şi de Guvern sunt legate de această refacere a competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi.

Or aici criticile cred că trebuie îndreptate împotriva UDMR, în principal (…). Se trage foarte mult de timp, deşi nu cred că se va mai reuşi să se prelungească mult viaţa SIIJ (…). Dincolo de asta, cred că toţi factorii politici şi toţi liderii ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la aceste discuţii, pentru că sunt nişte chestiuni care nu vizează doar Ministerul Justiţiei, ci vizează România şi atunci e important ca liderii politici să discute şi să găsim împreună calea (…)”, a declarat Stelian Ion.

Întrebat dacă va demisiona în situaţia în care SIIJ nu va fi desfiinţată în forma propusă de el, Stelian Ion a răspuns:

„Cred că demisia, în momentul în care nu se respectă programul de guvernare, ar trebui să şi-o dea cei care nu-l respectă. Dincolo de asta, nu văd cum să nu se ajungă totuşi la o soluţie agreată de toate părţile. Aici nu este vorba doar de mine, nu este vorba de persoana ministrului Justiţiei, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă şi tot împreună trebuie să găsim o soluţie care să fie acceptată de toate părţile, dar în aceste limite, repet, ale programului de guvernare şi ale angajamentelor pe care ni le-am asumat. Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desfiinţăm o secţie, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea nu e în regulă.”

Actualitate