Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Strângere de semnături pentru salvarea de la defrișare a Pădurii Comorova. „Este un bun ce ni s-a dat nouă în grijă acum mai bine de un secol și pe care avem datoria să-l păstrăm și îngrijim“
Actualitate Social

Strângere de semnături pentru salvarea de la defrișare a Pădurii Comorova. „Este un bun ce ni s-a dat nouă în grijă acum mai bine de un secol și pe care avem datoria să-l păstrăm și îngrijim“

Sursa foto: Info Sud-Est.ro

USR Mangalia a lansat o campanie prin care se urmărește strângerea de semnături pentru ca Pădurea Comorova să treacă din domeniul privat în domeniul U.A.T. Mangalia și declarearea acesteia ca fiind de uz și interes public local.

Scris de 
 pe data 
21 martie, 2022

În prezent, Pădurea Comorova este singura pădure de pe Litoralul Românesc. Plantată pe vremea Regelui Carol I, a avut inițial o suprafață de 800 de hectare. În perioada interbelică a ajuns la peste 1.000 de hectare, însă de la înființarea stațiunii Neptun-Olimp, interesele economice au dus la defrișarea masivă a pădurii, aceasta ajungând în prezent la numai 519 hectare.

Amintim că în 2019, sub conducerea lui Cătălin Caracostea, SC Neptun-Olimp SA a măcelărit 26.000 de metri pătrați de pădure în vecinătatea gării din Neptun – un teren pe care se aflau 1400 de arbori (stejari și frasini, mulți dintre ei seculari). vezi video mai jos

Useriștii transmit că au solicitat Primăriei Mangalia eliberarea formularului și documentelor necesare începerii acțiunii de strângere de semnături, pentru a putea promova în Consiliul Local proiectul de salvare a ce a mai rămas din Pădurea Comorova. Este necesar un număr de semnături echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei.

În 2000, ce mai rămăsese din suprafața de pădure a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată a Municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească „folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Ambele decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Mangalia, ceea ce a echivalat în realitate cu începutul dezastrului pentru pădurea Comorova, bucăți semnificative din pădure fiind vândute la prețuri de nimic și defrișate de noii proprietari pentru proiecte imobiliare”, transmite USR Mangalia.

În urmă cu doi ani, Primăria Mangalia a emis două certificate de urbanism pentru terenul în suprafaţă totală de 25.038 mp (2,5 ha), în numele proprietarilor terenurilor cu nr. cadastral 111718 şi nr. cadastral 109506, pentru viitoare investiții imobiliare, terenuri care au făcut parte din suprafața rămasă de 519 ha a Pădurii Comorova.

Ca rezultat al acestor demersuri, deși încă nu a fost aprobat proiectul, o suprafața importantă de pădure a fost deja defrișată.

În prezent, din datele de care dispunem, mai există 395,25 ha de pădure în proprietatea privată a municipiului Mangalia, suprafață care se află în pericol de dispariție tocmai din cauza acestui statut juridic, așa cum de altfel s-a demonstrat prin acțiunile abuzive de împroprietărire a mai mulți dezvoltatori imobiliari.

Facem apel la toți locuitorii Mangaliei să se alăture demersului nostru și să ne susțină în aducerea lui în fața Consiliului Local Mangalia spre aprobare.

Pădurea Comorova este a noastră, a tuturor, este un bun ce ni s-a dat nouă în grijă acum mai bine de un secol și pe care avem datoria să-l păstrăm și îngrijim pentru ca și copiii noștri să se poată bucura de el. USR Mangalia nu-și dorește înlocuirea Pădurii Comorova cu o pădure de betoane pentru beneficiul personal al unor dezvoltatori imobiliari. Avem nevoie de ajutorul cetățenilor pentru a cere oficial conducerii Municipiului Mangalia să declare Pădurea Comorova ca fiind de uz și interes public local și să împiedice înstrăinarea ei”, a transmis USR Mangalia.

Actualitate