Editorial

Studiu de caz – Mamaia. Când s-au întâlnit japca, lăcomia și prostia…

Turiștii au ocolit anul acesta stațiunea Mamaia. Pe bună dreptate. Și probabil că această tendință se va accentua de la an la an dacă nu cumva se vor trezi mojicii care se laudă că fac turism în Mamaia pentru a conștientiza că nu mai merge, fraților, așa.

Scris de 
 pe data 
18 iulie, 2022

Mamaia nu moare când vor câinii, dar nici nu o prea duce bine pe picioare. Stă ațintită cu privirea spre întinderea de nisip. Acolo unde forfoteau mușuroaiele de turiștii, acum flutură doar umbrele de la Ursus și Pepsi. Și flutură a pagubă, căci clienți nu se mai văd. De fapt, în bătrâna Mamaia, nici marea nu se prea mai vede, strămutată cu zeci și sute de metri, departe de ochii promenadei și determinarea turiștilor.

Această văicăreală națională cu bocete, prohod și mirosuri de tămâie desfășurată la căpătâiul Mamaiei nu face parte decât din tradiționala strategie turistică a stațiunii de a te f..te și a-ți lua banii în același timp. Căci asta se întâmplă de ani buni cu turiștii care ajung vara în Mamaia… Sunt batjocoriți, umiliți, extorcați, tâlhărți și prostiți de cum pun piciorul în stațiune. Iar acum, brusc, agresorii, prinși cu pantalonii în vine, se plâng și dau vina unii pe alții. În frunte cu Chițac…

Turiștii au ocolit anul acesta stațiunea Mamaia. Pe bună dreptate. Și probabil că această tendință se va accentua de la an la an dacă nu cumva se vor trezi mojicii care se laudă că fac turism în Mamaia pentru a conștientiza că nu mai merge, fraților, așa. Ani de zile ați dat țepe, ați vândut oamenilor în farfurie toate mizeriile la preț de trufandale, le-ați luat banii pentru condiții execrabile de cazare la tarif de Dubai, le-ați taxat până și pașii pe nisip, v-ați bătut joc în cel mai degradant mod de turiști, profitând de o pandemie care le-a anulat opțiunile de vacanță în străinătate.

Ați cășunat pe oameni ca haitele, strigându-vă unii altora că acum e timpul vostru să dați marea lovitură, să vă scoateți pârleala pe spinarea proștilor care au nimerit, întâmplător sau nu, în recepția, la masa sau pe plaja voastră. I-ați făcut pe fraieri. Doar că acum, vă fac fraierii pe voi… Turismul de haiducie pe care l-ați brevetat o să vă ducă acum la sapă de lemn și nu va fi vina lui Chițac, nici a lui Făgădău, ci doar a lăcomiei.

Taxa de parcare introdusă de Chițac de 96 lei/zi în stațiunea Mamaia este o prostie colosală, dar nu cred că mai miră pe nimeni. Primarul Constanței a ricoșat norocos în această funcție, de la înălțimea căreia, în fiecare zi, își dă măsura incompetenței sale. Înconjurat de o gașcă de idioți, unii cu alte, alții doar cu carnet de partid, primarul Chițac pare că administrează pe bâjbâite, pe încercatea, fără nicio coerență și într-un dispreț total față de constănțeni și turiști. Zi de zi, orașul Constanța se degradează și se sluțește. Este evident că mandatul de 4 ani ai lui Chițac va fi îndosariat fără greș cu eticheta liberală: „Ghinion”.

Într-adevăr, taxa de parcare a fost și este un element care a contribuit la depopularea stațiunii Mamaia, a beneficiat de o mediatizare îndreptățită care, deși nu îi convine lui Chițac, a slujit interesului general și nu intereselor private ale clicii amiralului. Iar prostia cu parcare gratuită noaptea pare a fi încă o dovadă că bezna din mintea celor care ne conduc nu se va ridica prea curând.

Dar, fiindcă așa-i în viață, peste toate aceste rele avem și lucruri bune. Cum turism nu știm a face, norocul nostru se cheamă Teodosie care, din două, trei rugăciuni și mătănii, ne-a dat cu ploaie și ne-a salvat agricultura. Dacă turist nu e, măcar cucuruz să fie…

Actualitate