Constanța

Slalom printre cafenele. Liber la ridicat terase pe trotuarele din centrul Constanței

Primăria a lansat astăzi în dezbatere publică regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța.

Scris de 
 pe data 
15 februarie, 2018

Prevederile regulament se aplică persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, societăţilor comerciale, ce desfăşoară pe raza municipiului Constanța, activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, inclusiv activităţilor de alimentaţie publică şi/sau recreative şi distractive, cât și asociațiilor/fundațiilor/ONG-urilor care desfășoară activități economice pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța.

Documentul prevede sfera de aplicabilitate, tipurile de activități supuse autorizării, actele necesare pentru eliberarea autorizațiilor, dar și condițiile în care se pot desfășura diferitele tipuri de activități comerciale sau recreative.

Potrivit Regulamentului, terasele se vor amplasa în fața unității de alimentație publică, lipite de aceasta sau în lateral, fără să depășească limitele fațadei și fără să afecteze accesul în incinta spațiilor învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor. De asemenea, se interzice amplasarea teraselor pe carosabil sau pe spaţiul verde și orice sistem de ancorare a elementelor de mobilier, de umbrire sau pentru delimitarea teraselor în pavaj.

Culoar de trecere de minim 2 metri

În zonele exclusiv pietonale se pot autoriza terase independente, cu structură de sine stătătoare, însă culoarul de trecere pentru pietoni va fi de minim 2 m. Mai mult decât atât, se interzic închiderile perimetrale ale teraselor, cu unele excepții, însă: a) în perioada 1 mai – 30 septembrie sunt acceptate închiderile perimetrale cu vegetație, ce poate ajunge la o înălțime de maxim 1,50 metri de la cota trotuarului, unde jardiniera are o înălțime de 0,60 metri de la cota trotuarului; b) în perioada 1 octombrie – 30 aprilie sunt acceptate închiderile perimetrale cu înălțimea mai mare de 1,50 metri, în baza unor studii de fațadă elaborate în cadrul documentației tehnice privind obținerea autorizației de construire.

Un alt aspect important este interzicerea construirii de podeste. În cazul în care este necesară asigurarea planeităţii suprafeţei de călcare se poate reface trotuarul de către administratorul terasei, păstrând aceleași materiale și culori, fără a interveni pe spaţiul verde, în cazul în care acesta există. Lucrările de reparaţie nu vor afecta suprafaţa spaţiului verde existent.

Condiţii de funcţionare a teraselor

În ceea ce privește condițiile de funcționare a teraselor, zona cuprinsă între Capitol şi Str. Traian (Lupoaică) orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end, iar în restul anului ora 22.00. În zona Peninsulară – de la Str. Traian (Lupoaică) până la faleză Cazino, inclusiv Piaţa Ovidiu, se admite muzică difuzată la un nivel acceptabil, preferabil muzică live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare).

În situaţia desfăşurării unor activităţi cu caracter social/cultural/sportiv (târguri, expoziţii, etc.), operatorii economici sunt obligaţi să desfiinţeze temporar terasa sau să restrângă suprafaţa terasei. În tronsonul cuprins între Piaţa Ovidiu şi faleză Cazino, orarul de funcţionare al teraselor, în perioada 01 mai – 31 octombrie, nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end, iar în restul anului ora 22.00.

În zona faleză Cazino – de la Vraja Mării până la Port Tomis, inclusiv, orarul de funcţionare al teraselor nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 0100 în weekend.

Cum va arăta promenada Ștefan cel Mare

Pe Promenada Ştefan cel Mare, mesele se vor amplasa pe mijlocul străzii, pe două rânduri, într-un perimetru care nu va depăși lățimea de 4,50 m, adiacent scuarului existent. În afara perimetrului se pot amplasa jardiniere și plante naturale în ghiveci, astfel încât lățimea totală a zonei să nu depășească 5,50 m.

Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 2300, iar în restul anului ora 2200 .

În restul oraşului, orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, iar în cursul anului ora 22.00.

În stațiunea Mamaia și Sat Vacanță, orarul de funcţionare al teraselor nu este impus, cu condiția respectării normelor de zgomot

Actualitate