Politică

Ucraina impune sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă. Senatoarea inițiase un proiect pentru ca România să anexeze teritorii din statul vecin

Diana Șoșoacă a ajuns senator în Parlamentul României pe listele AUR.

Scris de 
 pe data 
24 martie, 2023

Ucraina, prin ministrul său de Externe, a anunțat sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă după ce aceasta a inițiat un proiect de lege prin care România să anexeze teritorii din statul vecin. Potrivit diplomației de la Kiev, Șoșoacă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din Ucraina, fiind un exponent activ al politicii expansioniste ruse.

„MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”,  a scris șeful MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook.

„Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”. Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România”, a declarat ministrul ucrainean, citat de adevarul.ro.

Proiectul depus de senatoarea Șoșoacă propune ca România să anexeze teritoriile aflate în trecut în componența României interbelice, demersul fiind posibil doar printr-o declarație de război din partea României. 

„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, propune Diana Șoșoacă la articolul 3 din proiectul de modificare a Legii 129/1997”. 

Actualitate