Actualitate

Ucraina, plină de cadavrele soldaților ruși. Putin a ordonat ca morții să nu fie repatriați pentru a ascunde populației eșecul invaziei

Încălzirea vremii și venirea primăverii au adus cu ele, însă, o nouă problemă greu de gestionat pentru Ucraina – regiunea Mikolaiv, din sudul țării, a fost cuprinsă de mirosul greu de suportat al cadavrelor militarilor ruși, abandonați de armata rusă pe câmpul de luptă.

Scris de 
 pe data 
24 martie, 2022

Situația a devenit atât de gravă încât autoritățile au făcut un apel le cetățeni să ajute la strângerea cadavrelor și punerea lor în saci, informează digi24.ro

Într-un discurs video adresat rezidenților, guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a cerut ucrainenilor să ajute la strângerea cadavrelor și punerea lor în saci – „Nu suntem niște bestii, nu-i așa?”, i-a implorat el pe civilii ucraineni care au suferit până acum teroarea adusă de armata rusă, scrie CNN.

După ce au avansat, în primele zile ale războiului, în direcția centrului orașului, trupele ruse au fost respinse de armata ucraineană, lăsând în urmă un șir de soldați ruși morți, de vehicule și tancuri distruse.

Kim a afirmat că rușii s-au retras lăsând în urmă cadavrele camarazilor lor – „sunt sute de cadavre peste tot, în toată regiunea”, a spus el.

După o lună de război, însă, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele militarilor ruși sunt repatriate, în condițiile în care regimul a redus la tăcere orice încercare de a face cunoscut publicului rus informații cu privire la bilanțul deceselor.

Numărul exact al militarilor ruși uciși în Ucraina rămâne un mister. Cifrele oficiale date de regimul Putin erau de 498 de morți, până luni, când un tabloid pro-Kremlin a publicat un raport care actualiza bilanțul la 9.861.

Oficiali americani și ai NATO au estimat că pierderile Rusiei se situează între 3.000 și 10.000 de soldați uciși. Oficialii ucraineni au estimări chiar mai ridicate – 15.000 de morți printre soldații armatei lui Putin.

Autoritățile ucrainene susțin, de asemenea, că armata rusă a adus în Ucraina crematorii mobile pentru a-i incinera pe soldații uciși în război.

„Rușii mor aici și nimeni nu îi numără. Știați că au adus aici un crematoriu mobil? N-au de gând să le arate cadavrele soldaților familiilor lor. Nu vor să le spună mamelor că fiii lor au murit aici”, spunea Volodimir Zelenski în 3 martie.

În aceeași zi, compania de căi ferate ucraineană a anunțat că a furnizat armatei ucrainene 20 de vehicule speciale pentru încărcarea cadavrelor rușilor din mai multe zone, inclusiv din Odesa. Trei zile mai târziu, șeful companiei scria pe Telegram că Rusia refuză să recupereze trupurile morților – „De dragul propagandei lor, sunt pregătiți să nu le lase mamelor nici măcar șansa de a-și îngropa copiii”, a scris Oleksandr Kamișin pe rețeaua socială.

Identificarea cadavrelor soldaților ruși este un lucru dificil pentru autoritățile ucrainene, care încearcă să ofere informații familiilor soldaților ruși printr-un canal de Telegram pe care sunt publicate fotografii cu soldați morți sau capturați, uneori alături de documente de identificare.

„Noi nu purtăm un război cu poporul rus. Și nu cred că ei ar trebui să sufere din cauza regimului de la Kremlin, care îi minte și le spune că totul este bine, că nimeni nu moare”, a spus Viktor Andrusiv, consilier la ministerul de interne ucrainean, persoana care se ocupă de respectivul canal de Telegram.

„Ne este foarte greu să îi identificăm pe cei morți pentru că documentele și alte forme de identificare le sunt luate de comandanții armatei ruse. Probleme cadavrelor este uriașă, sunt mii. Înainte, vremea fiind rece, situația nu era atât de gravă, însă acum avem probleme mai ales pentru că rușii nu vor să-și repatrieze morții”, a adăugat Andrusiv.

Actualitate