„E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces.

Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobiul public. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine.

Pe lângă vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, eu vorbesc fiindcă sunt într-un centru oncologic de vaccinul împotriva infecției HPV, care provoacă cancerul de col uterin. E unul dintre puținele vaccinuri care pot să prevină o formă de cancer.

Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie antivaccinare”, spune medicul Bogdan Chiorean, citat de Actual de Cluj.

Preotul-medic îi îndeamnă pe oameni să se informeze din surse credibile și să nu se limiteze la două-trei fraze citite pe „Dr Google”.

Libertatea e neprețuită. Ai libertate totală, poți citi ce îți dorești, dar haideți să fim atenți cum filtrăm anumite informații. Eu am avut și cunoștințe care au atitudinea asta cu vaccinul. De multe ori, într-o familie, este un caz cu un copil bolnav, iar părinții caută fel și fel de motive, uneori axându-se pe vaccin. Sunt decizii neinformate.

Mai demult oamenii mergeau la medici ca la preoți: faceți cum știți că-i mai bine!, spuneau. Acum mulți se duc după ce citesc două-trei fraze pe Dr. Google și au impresia că sunt mari specialiști. Iar poziția aceasta conspiraționistă le oferă și un aer de superioritate, ei crezând că dețin informații pe care alții nu le cunosc.

Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare noțiuni de imunologie, fiziologie să-și dea cu părerea. Eu am o teorie: dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă.

Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare dată când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă”, spune preotul.

De asemenea, într-o intervenție la Digi 24, Bogdan Chiorean a povestit că și el a fost victima unui fake news din partea site-urilor pe care le-a numit „simulacre jurnalistice”.

Unul dintre aceste site-uri i-a preluat o postare de pe Facebook și a scris un articol cu titlul: „Mesajul șocant al lui preot care spune lucruri total în opoziție cu părerea Bisericii Ortodoxe”.

Biserica de multe ori este asociată cu utopia, anistoricitatea, cu anacronismul, or lucrurile și mai ales centrul pe care îl conduc arată contrariul. Biserica a avut dintotdeauna preocupări sanitare, fie ele de ordin profilactic, curativ sau chiar, iată, paliativ, acolo unde este cazul”, a declarat preotul Bogdan Chiorean la Digi24.

„Vai vouă, antivacciniștilor vaccinați! Scriu din perspectiva unui biet vaccinat, cu IQ peste medie, 2 licențe, un masterat și un doctorat. Pare-se că toată schema de vaccinare de prin ′86 n-a fost capabilă să mă retardeze”, scria Bogdan Chiorean, luna trecută, pe contul său de Facebook.

 

(Visited 399 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.