Externe

Ungaria se reorganizează teritorial. Liderii regionali se vor numi „conți”, iar regiunile „districte ale castelului”

Începând cu anul viitor, în Ungaria alegerile europarlamentare şi alegerile locale vor fi organizate în aceeaşi zi, a decis marţi Parlamentul Ungariei, care a mai hotărât schimbarea denumirii de judeţ în cea de comitat.

Scris de 
 pe data 
20 iulie, 2022

La iniţiativa partidelor aflate la guvernare, deputaţii au adoptat cu 140 de voturi pentru şi 36 de voturi contra, cu o majoritate de două treimi, a 11-a modificare a Constituţiei Ungariei, informează adevarul.ro.

Parlamentul maghiar a aprobat modificări constituţionale pe baza cărora liderii regionali vor fi numiţi „conţi”, iar regiunile lor vor deveni „districte ale castelului”. Guvernul naţionalist Fidesz a anunţat că încearcă pe această cale să readucă în actualitate termenii şi tradiţiile istorice, abolite de regimul comunist postbelic.

Un partid de opoziţie, Coaliţia Democrată, a transmis că Ungaria „înaintează spre trecut” şi că are acum lorzi, notează BBC.

Parlamentul Ungariei susţine că actualele tratate europene „nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize” Parlamentul ungar a mai adoptat marţi o rezoluţie ce reflectă poziţia Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE.

În acest document, Budapesta susţine că actualele tratate europene „nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize” şi propune, printre altele, includerea protejării minorităţilor etnice în tratatele UE, transformarea Comisiei Europene într-o instituţie neutră politic şi ideologic şi crearea unei armate europene.

Actualitate