Experții spun că populația va primi facturi la electricitate și gaze cel puțin duble față de iarna precedentă. Tăvălugul scumpirilor odată pornit va angrena întreaga economie, ceea ce va aduce la prețuri mult mai ridicate la aproape toată gama de produse și servicii.

Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, şeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilităţi Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”, informează adevarul.ro.

În același timp, compania italiană Enel SpA şi compania austriacă de petrol şi gaze OMV AG au emis avertismente similare. Rata globală a inflaţiei în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului. Oficialii Băncii Centrale Europene insistă asupra faptului că aceasta este temporară. Dar “probabilitatea ca producătorii să transfere costurile este foarte mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt, preluat de adevarul.ro

România a înregistrat, de asemenea, o creştere a inflaţiei în luna august la 5,25%, de la 4,95% în urmă cu o lună, în mare parte din cauza creşterii preţurilor la gaze şi electricitate. Iar în timpul iernii s-ar putea să fie şi mai rău.

Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare a Pieţei de Energie (ANRE), preţul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidenţiali se va dubla în următorul sezon rece faţă de anul trecut.

(Visited 322 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.