Actualitate Educaţie Politică

USR și Forța Dreptei au depus moțiunea „Îndrăznesc să susțin educația“. „Subfinanțarea educației a condus la rezultate dezastruoase pentru România“

Sursa foto: Agerpres
Scris de 
 pe data 
8 iunie, 2023

Parlamentari din USR și Forța Dreptei au depus, miercuri, la Camera Deputaților o moțiune simplă, intitulată „Îndrăznesc să susțin educația”, în contextul grevei și protestelor cadrelor didactice. Cele două partide au solicitat majorității parlamentare adoptarea moțiunii și satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice.

În textul moțiunii, semnatarii ei susțin că Parlamentul și Guvernul trebuie să ia în serios situația și să schimbe paradigma subfinanțării sistemului educațional.

„În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului se menționează că „pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „, mai spun inițiatorii.

Astfel, parlamentarii solicită Camerei Deputaților luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național, adică 6% din PIB, dar și creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“.

Actualitate