Actualitate

Vești proaste pentru Iliescu! Ancheta dosarului Revoluție, prelungită de procurori

Procurorii au extins ancheta în dosarul Revoluției din 1989 în care este cercetat fostul președinte, Ion Iliescu. Anchetatorii susțin că Iliescu a provocat moartea a peste 700 de persoane și a rănit alte 2000. Fostul șef al statului este deja cercetat pentru infracțiuni împotriva umanității. 

Scris de 
 pe data 
22 mai, 2018

Curtea de Casație și Justiție, l-a convocat în această dimineață pe Ion Iliescu pentru a-l anunța că procurorii extind cercetările în cazul dosarului Revoluției, în care fostul președinte este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, scrie Digi24.

Potrivit procurorilor, noua anchetă va viza și perioada și 22-27 decembrie 1989, această perioadă nefiind încă cercetată, întrucât, cercetările s-au efectuat până în acest moment pe perioada 27-31 decembrie 1989. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, săptămâna trecută, solicitarea Asociaţiei 21 decembriede a dispune sechestrul pe averea lui Ion Iliescu şi pe cea a lui Petre Roman, în dosarul Revoluţiei.

Anchetatorii susțin că au dovezi care arată limpede că a fost vorba despre o lovitură de stat, declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 1989 fiind principala cauză a numeroaselor decese și vătămări corporale care au urmat.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere, procurorul Mihai Lasăr declarând că ar fi fost vorba despre o diversiune militară.

Procurorii au identificat și sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit (alături de alte elemente) la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti. Tot atunci, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgovişte, locaţia unde se afla cuplul Ceauşescu, dar şi ordine stricte din vârfur ierarhiei militare în ceea ce privește eliminarea cuplului prezidențial.

Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite. Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă.

De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave. În legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii, şi imitatoare privind desantul de paraşutare.

Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice.

Totodată, a fost clarificată succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu”, spunea în decembrie 2017, procurorul Marian Lazăr.

Anchetatorii precizau că au fost clarificate circumstanţele şi împrejurările privind pregătirea judecării urgente a cuplului Ceaușescu, judecarea propriu-zisă, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai apoi, executarea soţilor Ceauşescu. De asemenea, aceștia au precizat că pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichitare a cuplului Ceaușescu.

La 13 aprilie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Astăzi, la Parchet, fostul șef al statului nu a oferit nicio informație, în schimb avocatul său, Adrian Georgescu, citat de Digi24, a precizat că acțiunile lui Iliescu din 1989 au fost oneste.

Nimeni nu se așteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că ați avea astfel de așteptări. La momentul ăla credeți că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la vremea aia i s-a părut o absolut onestă?”, a precizat Andrei Georgescu.

 

Actualitate