Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Viorel Bălan, oaia neagră a PNL. Condamnat la închisoare, urmărit penal de DNA într-un alt dosar, chefuri în Primărie și urmărit de poliție beat la volan
Politică

Viorel Bălan, oaia neagră a PNL. Condamnat la închisoare, urmărit penal de DNA într-un alt dosar, chefuri în Primărie și urmărit de poliție beat la volan

Candidatura lui Viorel Bălan la Primăria Nicolae Bălcescu din partea PNL a surprins pe foarte multă lume. O simplă privire peste trecutul acestuia ne arată un om foarte departe de valorile formațiunii liberale: condamnare la închisoare, cercetat  de DNA într-un alt dosar de corupție, beții în miez de noapte în Primărie, urmăriri pe drumurile publice beat la volan și, colac peste pupăză, și fost președinte al PSD Nicolae Bălcescu.

 pe data 
23 septembrie, 2020

Dar să le luăm pe rând, pentru a vedea și oamenii din comuna Nicolae Bălcescu cine este Viorel Bălan.

Viorel Bălan a câștigat funcția de primar al comunei Nicolae Bălcescu în anul 2008, după decesul fostului edil Paul Mocanu. A ocupat fotoliul de primar până în 2017, când a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare și și-a pierdut mandatul.

În cei 9 ani de „domnie” Viorel Bălan a reușit să facă localitatea Nicolae Bălcescu celebră în special prin prisma bețiilor și chefurilor care se dădeau în Primărie. Alături de Nicolae Ciocănete, viceprimar,  a tansformat Primăria într-un veritabil club cu lăutari. Cei doi aveau în Primărie inclusiv un bucătar care le gătea zi de zi în bucătăria pe care au amenajat-o într-o clădire anexă a Primăriei. Restul comunei a stat, timp de 9 ani, în praf, fără nicio perspectivă de dezvoltare.

Și-a-nceput printr-o beție

Pe 17 ianuarie 2009, încep și aventurile penale ale lui Viorel Bălan, când a fost dus cu forța la spital, vineri, pentru a i se stabili alcoolemia. Acesta a fost depistat în comuna Mihail Kogălniceanu conducând în stare de ebrietate și efectuând depășiri neregulamentare, prin încîlcarea liniei continue. Deoarece nu a oprit la semnalul politistilor, acestia au inceput urmarirea cu autoturismul de serviciu, folosind semnalele acustice si luminoase, informeaza Pro Tv.

Politistii au reusit sa-l imobilizeze si chiar i-au pus cătușele și l-au dus la sediul politiei din Mihail Kogalniceanu.

Detalii AICI.

Scandal în barul din Dorobanțu

Exact un an mai târziu, pe 9 ianuarie 2010, Viorel Bălan, primarul comunei la acea vreme, a fost implicat într-un scandal într-un bar din centrul localității Dorobanțu.

Potrivit martorilor oculari, Bălan si viceprimarul comunei Nicolae Ciocănete s-au oprit la barul din localitate unde au consumat mai multe fiole de vin dupa care au inceput sa faca scandal, scrie Adevarul.

Primarul scandalagiu s-a ales cu sanctiune contraventionala pentru deranjarea linistii si ordinii publice.

Detalii AICI

Pe 6 decembrie 2011, comuna Nicolae Bălcescu a ținut deschiderea tuturor jurnalelor de știri cu cheful cu lăutari dat în Primărie cu ocazia zilei de nume a viceprimarului Nicolae Ciocănete.

Alcool, lăutari, mâncare și dansuri în Primărie până în miez de noapte, când petrecerea a fost stricată de jurnaliști. Curajoși din fire, Viorel Bălan și Nicolae Ciocănete au blocat ușile Primăriei pentru a nu intra presa peste ei.

Însă acestea erau printre cele mai mici probleme ale Viorel Bălan.

Descinderi cu mascați acasă la Bălan

Procurorii DNA Constanţa şi trupele speciale de intervenţie ale Poliţiei au descins la primele ore ale dimineţii de 10 ianuarie 2014 în comuna Nicolae Bălcescu, efectuând percheziţii la locuinţele primarului Viorel Bălan (PNL) şi secretarei Primăriei.

Potrivit unui comunicat al DNA, „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind înstrăinarea unor terenuri aparţinând domeniului privat al comunei Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa, la preţuri mult subevaluate (de 20 până la 60 de ori mai mici decât valoarea lor reală de piaţă). În cursul dimineţii de 10 ianuarie 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în locaţii situate în comuna Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa”

Cei doi sunt suspectaţi de acte de corupţie în urma unor reclamaţii privind împroprietăriri ilegale cu terenuri şi afaceri cu eoliene. În urmă cu puţin timp, descinderea la domiciliul secretarei s-a încheiat şi poliţiştii DNA au ridicat-o, pentru a continua percheziţia în primăria Nicolae Bălcescu. Percheziţia la domiciliul primarului nu s-a finalizat  încă. Oamenii spun prin comună că de când este primar, Viorel Bălan s-a fi împroprietărit cu 400 hectare de teren şi ar fi făcut afaceri cu eoliene, păcălindu-i pe localnici să facă schimb de terenuri pe care ar fi urmat să fie amplasate turbine eoliene.

Bălan și Ciocănete, urmăriți penal

Ulterior, DNA a anunțat că a început urmărirea penală față de următoarele persoane: BĂLAN VIOREL, primar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța și CIOCĂNETE NICOLAE, viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând autorității publice în cadrul unei activități de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere; PETCU MIHAELA, secretar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța și OLESCU IONUȚ ALIN, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând autorității publice în cadrul unei activități de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere; Prejudiciul adus comunei este de aproximativ 200.000 euro.

Detalii AICI

Bălan, condamnt la închisoare

Cariera de primar a lui Viorel Bălan avea să se încheie însă brusc în septembrie 2016, când a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani, pentru fals în declaraţii, iar decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Constanţa, pe 19 septembrie 2016. ANI a sesizat Parchetul pentru că a ocupat mai mulți ani atât funcția de primar, cât și cea de administrator al unei societăți comerciale. Adică și primar și afacerist!

După ce a pierdut scaunul de primar, funcția a fost preluată ca interimat de viceprimarul Nicolae Ciocănete timp de un an. Deși erau membri PNL și Ciocănete fusese desemnat drept candidatul liberal la alegerile parțiale din 2017, cu câteva zile înainte de termenul final al depunerii candidaturilor, Bălan și Ciocănete anunță că au trecut la PSD, primul ca președinte de oranizație, al doilea drept candidat.

DETALII AICI

Ciocănete avea să candideze din partea PSD, însă a fost învins într-un mod rușinos de actualul primar Dumitru Timofte, care a câștigat mandatul din postura de candidat independent.

DETALII AICI

Învinși, Bălan și Ciocănete au continua activitatea în PSD inclusiv la alegerile europarlamentare și prezidențiale, când au fost învinși categoric de PNL. Cu toate acestea, PNL i-a readus în partid și l-a desemnat pe Viorel Bălan drept candidatul partidului pentru funcția de primar al comunei Nicolae Bălcescu.

Care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii nici nu mai contează. Oricum, fiecare pădure are uscăturile sale!

 

Actualitate