Au trecut 6 luni. Nu e mult timp. Un primar are nevoie de ani întregi pentru a lăsa ceva în urma lui. Proiectele mănâncă timp, birocrație. Uneori devorează mandate. Cum i s-a întâmplat și lui Făgădău, de altfel. A lăsat la cheie proiecte de sute de milioane de euro, pentru care Chițac nu are niciun merit. Poate doar meritul de a tăia panglica.

Dar actualul primar Chițac a avut suficient timp în cele 6 luni să arate că poate fi un primar altfel. Că poate să deschidă primăria către oameni, că este transparent, bun comunicator cu societatea civilă, disponibil la dialog și idei, orientat spre soluții concrete la problemele reale ale constănțenilor.

 Ni se promitea un mesianic salvator din ghearele ciumei roșii, care pișca din taste mesaje usturătoare și critice la adresa lui Făgădău și a PSD. Și ce bine prindeau acele parade pre-electorale, adevărate turniruri prin instanțele de judecată, unde regulamentul parcărilor era desființat, unde regulamentul de acces în zona peninsulară era anulat.

Dar a trecut vremea, a fost ales primar și acum ne arată adevărata putere a mandatului său de primar. A fost Chițac, în cele 6 luni, un primar care să să deschidă primăria către oameni, transparent, bun comunicator cu societatea civilă, disponibil la dialog și idei, orientat spre soluții concrete la problemele reale ale constănțenilor? A fost un primar altfel sau un primar care se hrănește din aceeași trufie și aroganță?

În cele 6 luni de mandat, Chițac ne-a arătat că are mult mai multe în comun cu PSD decât cu PNL. Numirea lui Horia Constantinescu, fost pesedist, om de nădejde al lui Dragnea, nașul copiilor lui Adrian Năstase, spune multe despre cât de mult și-a dorit Chițac să scape de PSD.

Transparența a fost făcută praf când Chițac și-a încoronat regina Felicia Ovanesian în fruntea Primăriei Constanța pe blat, la adăpostul nopții, fără o minimă informare publică. Omul numărul 2 din administrația publică a fost plantat pe șest, într-o lipsă totală de dispreț față de comunitatea locală. Un om care, de altfel, am impresia că urăște profund orice cetățean care îndrăznește să aibă altă părere față de a sa.

Regulamentul parcărilor a arătat, la rândul lui, duplicitatea, dublul mesaj al unui primar care at făcut și ar fi spus orice în campania electorală, doar pentru a fi ales. A anulat regulamentul lui Făgădău cu 2 lei ora pentru a-l impune pe al său, cu 5 lei ora. În loc de parcările supra și subterane promise la fiecare colț de stradă, a ales o soluție despre care nu deschis gura în campanie: să cocoșeze cu taxe șoferii constănțeni. Scandalul ce a urmat e de notorietate. De remarcat însă modul în care Chițac s-a impus în fața constănțenilor pe acest subiect: cu agresivitate și dispreț. Ni s-a transmis că cei mulți și proști nu pot lua decizii în numele orașului, doar el o poate face.

Chițac s-a mândrit însă să fie cap de afiș în parada proiectelor lui Făgădău, pe care până mai ieri le critica și combătea cu tărie. Modernizarea bulevardelor Al. Lăpușneanu, 1 Decembrie, Ștefan cel Mare, 1 Mai, reabilitarea școlilor din oraș, construcția sălii polivalente, toate acestea sunt proiectele lui Făgădău care trebuiau doar să înceapă. Discursurile acelea de prost gust cum că a venit el și în doua luni a dat drumul la proiecte arată că în continuare Chițac vede în constănțeni cetățeni „alienați”, după cum ne numea în campania electorală.

După cum spuneam, primarul Vergil Chițac se află încă la începutul mandatului de primar. Este cert că fiecare constănțean își poate spune părerea. Dar faptele nu îl prea ajută pe amiral.

(Visited 1.214 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.