Potrivit lui Bogdan Bola, lucrările vor începe în acest an și au ca principal obiectiv decolmatarea canalelor care fac legătura între Lacul Sinoe și Marea Neagră.

Proiectul de la stavilare va asigura protecția costieră de care litoralul nostru are nevoie și va fi în valoare de 14.92 milioane de euro, obținute de colegii mei din fonduri UE.

Plaja sălbatică de acolo și întregul ecosistem va dispărea în următorii 50 de ani, dacă ABADL nu va continua și finaliza cu succes proiectul pentru combaterea eroziunii costiere.“, a transmis Bola.

Reabilitarea stavilarelor de la Edighiol și Periboina face parte din prima etapă a unui amplu proiect pe fonduri europene ce vizează reducerea eroziunii de coastă pe întreg litoralul (Reducerea Eroziunii Costiere, faza II).

Reabilitarea zonei de coastă are o importanță majoră în conservarea ecosistemului, dar și al infrastructurii și siguranței oamenilor. Potrivit specialiștilor, care au elaborat hărțile de hazard la eroziune, dacă nu se va interveni cu lucrări de consolidare, în următorii 50 de ani va fi distrusă întreaga linie de apărare existentă, vor dispărea plajele, va fi distrusă infrastructura de comunicații, transport și lucrări edilitare și vor dispărea clădiri de locuit și de cazare.

Cele cinci loturi din cadrul contractului „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”:
Lot 1 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Stăvilarelor Edighiol şi Periboina;
Lot 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia;
Lot 3 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis (Casino);
Lot 4 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Agigea;
Lot 5 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie.

 

(Visited 571 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.